TALON SUUNNITTELU

Talon suunnittelussa onnistuaksesi sinun on otettava huomioon monia asioita. Talosuunnittelu alkaa jo tontin hankinnasta. Jos tiedät tarkalleen minkä tyylisen talon haluat, varmista, että ostat sellaisen tontin jolle unelmiesi talon voi rakentaa. On tärkeää tarkistaa kaavamääräykset, tutkia tontin ympäristö ja selvittää mitä sinne on suunnitteilla tulevaisuudessa.

Talon suunnittelu – Mistä aloittaa?

Talon rakentaminen on yksi elämän suurimmista investoinneista. On hyvä asettaa realistinen budjetti rakennushankkeelle. Hyödynnä myös ammattilaisten osaaminen ja hanki taloprojektillesi pääsuunnittelija.

Oman talon suunnittelu alkaa ensikertalaisella usein keittiöstä, mikä ei ole ollenkaan outoa, sillä keittiö on monelle meistä kodin sydän. Kun alamme piirtää unelmiemme taloa, meillä on yleensä käsitys siitä, kuinka monta makuuhuonetta tarvitaan ja mitkä tilat ja asiat ovat meille tärkeitä. Tilojen hahmottaminen on kuitenkin vaikeaa. Yleensä yritämme mahduttaa kaikki toiveemme liian pieneen tilaan.

Miten voimme auttaa sinua?

Kun tiedät minne rakennat ja mitä sinne saa rakentaa, voimme jatkaa
suunnittelua yhdessä. Varaa aika ilmaiseen suunnittelutapaamiseen sinulle
sopivimmalla teemalla. Me Teri-Taloilla tuemme sinua talon valmistumiseen
asti.

Rakennus­­prosessi

Aloita ja
ymmärrä
talonrakennuksen
eri vaiheet.

Tontti

Hyödynnä tonttisi
parhaalla
mahdollisella
tavalla.

Pohja­­piirros

Suunnittelu
toimiva unelmiesi
koti.

Budjetti

Päätä, mihin sijoitat ja missä säästät.

TALOSUUNNITTELIJAN ASIANTUNTIJAVINKIT: NÄIN OMAN
TALON SUUNNITTELU ONNISTUU

SUUNNITTELE TALO JOKA SOPII TONTILLE

Oman talon suunnittelussa yleinen virhe on keskittyä liikaa pohjapiirustukseen, ajattelematta ollenkaan miltä talo näyttää ulkoapäin. Ikkunat ja ovet saattavat sijoittua niin, ettei talon julkisivu anna yhtenäistä vaikutelmaa. Siksi talosuunnittelija Johanna Utriainen suosittelee, että taloa itsenäisesti suunnittelevien kannattaa aloittaa prosessi tutustumalla tonttiin, tutkimalla ympäristöä ja miettimällä millainen talo tontille sopii.

Sen jälkeen kannattaa tutustua valmiisiin talomalleihin. Jos hyvä pohjaratkaisu löytyy jo valmiina, se helpottaa ja nopeuttaa prosessia huomattavasti. Kerää kuvia silmääsi miellyttävistä taloista ja fiksuista ratkaisuista. Tämä kokoelma on arvokas talosuunnittelijalle, joka yrittää ymmärtää mitä taloosi haluat.

– On olemassa talonrakentajia, jotka lukevat määräykset tarkkaan ja tietävät, mitä sääntöjä ja rajoituksia tontilla tulee noudattaa. On myös niitä, jotka ostavat maata kaavamääräysalueelta tarkistamatta kunnolla mitä sinne saa rakentaa. Tästä koituu asiakkaalle lisäkustannuksia, jotka voivat tuntua epämiellyttäviltä yllätykseltä. Palosuojauksiin liittyvät määräykset unohtuvat asiakkailta kaikkein useimmin.

Kymmenvuotisen uransa aikana Teri-Talojen talosuunnittelun ammattilainen Johanna Utriainen on nähnyt monenlaisia luonnoksia. On arkkitehtien tekemiä piirroksia, valmiita talomalleja ja asiakkaiden omia suunnitelmia. Hän on rakentamisprosessissa mukana joko alusta lähtien tehden ensimmäisen luonnoksen tai tulee mukaan myöhemmin talokauppojen jälkeen, kun on aika tehdä asiakkaalle pääpiirustukset.

– Monet asiakkaat toimittavat meille talosuunnittelijoille usein itse suunnittelemiaan pohjapiirroksia. Nämä luonnokset ovat usein melko epärealistisia, mutta silti hyödyllisiä. Piirtäessään asiakas miettii samalla, mitä tiloja tarvitsee ja mikä hänelle on tärkeintä. Talosuunnittelijan on hyvä tietää asiakkaan valinnat, toiveet ja tärkeimmät taloon haluttavat asiat. On myös hyödyllistä tietää, mistä asiakas on valmis tinkimään, jos niin joudutaan tekemään.

YHÄ USEAMMAT OSTAVAT MUUTTOVALMIITA

Johannan uran aikana niin tontit kuin rakennettavat talotkin ovat pienentyneet. Tontti saattaa asettaa haasteita rakentamiselle korkeuserojen, maaperän tai esimerkiksi lähellä olevien naapuritalojen vuoksi. Nykyään rakennusten sijainti tontilla on suunniteltava huolellisesti. Määräyksiä, esimerkiksi paloturvallisuuteen liittyviä, on noudatettava tarkasti.

– Toinen vuosien saatossa muuttunut seikka on asiakkaiden oma osallistuminen rakennusprosessiin. Useimmat, jotka haluavat talon mahdollisimman valmiina, haluavat myös yksilöllisyyttä ja apua suunnittelussa. Harvat ovat kiinnostuneita rakennustekniikasta tai -materiaaleista. Siksi he haluavat, että talosuunnittelijat ehdottavat hyviä ratkaisuja, joita Teri-Taloilta toki löytyy.

VALITSE TALOTOIMITTAJA, JOLLA ON OMA SUNNITTELIJA

Kaikki päätökset, jotka asiakas päättää olla tekemättä itse, jäävät käytännössä talotoimittajan vastuulle. Johanna huomauttaa, että tämä toimii erinomaisesti Teri-Taloilla, koska heillä on omat luonnos- ja rakennesuunnittelijat, jotka tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä. Talomyyjä hoitaa pääviestinnän asiakkaan, suunnittelijan ja tarjouslaskennan välillä, mikä toimii hyvin, sillä tällöin myös kustannukset ovat jatkuvasti tiedossa ja ajan tasalla.

Talosuunnittelijan työssä Johanna nauttii siitä, että saa käyttää luovuuttaan, ehdottaa hyviä ratkaisuja ja keskustella tyytyväisten asiakkaiden kanssa. Jotkut asiakkaat ottavat yhteyttä muutettuaan uuteen kotiin ja kertovat mistä pitävät eniten uudessa talossaan.

– On hauska huomata, että monet mainitsevat käytännön asioita. Arjen helppous nousee esiin. Kun talon suunnittelu on tehty hyvin, elämä talossa on sujuvaa.

Johannan asiantuntijavinkit:
Näin oman talon suunnittelu onnistuu

Tontti

  • Osta tontti alueelta, joka miellyttää sinua ja vastaa tarpeitasi.
  • Jos tiedät jo millaisen talon haluat, varmista että sellaisen voi rakentaa tontille.
  • Aseta realistinen budjetti rakennushankkeelle.
  • Käy tontilla, tutustu ympäristöön ja mieti mistä suunnasta aurinko paistaa tontille.
  • Tarkista kaavamääräykset ja selvitä, mitkä määräykset koskevat tonttia. Olosuhteet voivat olla sellaiset, että ne on otettava huomioon talon suunnittelussa.

Talo

  • Valitse sen tyylinen talo, joka sopii sinulle, mutta myös tontille ja ympäristöön.
  • Mieti taloa ensin ulkoapäin ja sen jälkeen vasta sisältä.
  • Yritä löytää valmis talomalli josta pidät. Sen jälkeen tarkastele sopiiko se tonttiluonnokseen sellaisenaan vai tarvitaanko muutoksia. Näin saat konkreettisen kehyksen aloittaessasi oman talon suunnittelua.
  • Kerää kuvia sinua miellyttävistä taloista ja yksityiskohdista.

Pohjapiirros

  • Jos päätät suunnitella oman pohjapiirustuksen, piirrä aina mittakaavassa esimerkiksi ruutupaperille. Päätä, että yksi ruutu on puoli metriä. Ulko-oven leveys on metrin, joten sen on oltava paperilla kaksi ruutua leveä.
  • Mieti talon koko ja muista merkitä ulkomitat. Ota huomioon, että ulkoseinien paksuus on vähintään 300 mm, väliseiniin on hyvä varata 100 mm ja kantaviin seiniin 150 mm. Tällä tavoin on helpompi tehdä mahdollisimman realistinen luonnos.
  • Ajattele talon vuorokausirytmiä. Milloin olette kotona? Mitkä huoneet ovat tärkeimpiä? Milloin ja missä haluatte nauttia auringonvalosta?
  • Valitse talon lämmitysmuoto. Mieti, sijoitetaanko tekninen tila sisälle taloon vai autotalliin.
  • Mieti toimiiko suunnitelma oikeasti käytännössä. Ota huomioon lapset, harrastukset, lemmikit, säilytystilat, kodinhoitotilat ja työhuoneen tarve.
  • Muista, että talon pitäisi olla toimiva, vaikka elämäntilanteet muuttuisivat.

Sisustus

  • Pidä mielellään sama tyyli sisällä ja ulkona, jotta talo antaa yhtenäisen vaikutelman.
  • Ajattele materiaalien ja värien lisäksi valoa ja ääntä. Tarvitaanko äänieristystä johonkin huoneeseen? Kaikuuko avarissa tiloissa? Haluatko paljon luonnonvaloa sisälle ja mihin tiloihin? Miten suojautua kesällä liialta auringonpaisteelta?
  • Suosi ajatonta sisustusta, jos haluat viihtyä talossa vielä 20 vuoden kuluttua ilman remontteja.
  • Trendit ovat hauskoja, mutta niitä on helpompi ja halvempi toteuttaa esimerkiksi tekstiileillä ja huonekaluilla kuin lähteä muuttamaan kiinteitä pintoja. Sama pätee talon ulkopintojen kanssa. Harmoninen vaikutelma syntyy, kun talo sulautuu ympäristöönsä sisustusta myöten ja antaa näin usein parhaan viihtyvyyden vuodesta toiseen.

Takaisin talon rakentamiseen

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Tilaa uutiskirje

Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Seuraa meitä somessa