HAAVEISSA TOIMIVA KEITTIÖ

Keittiöllä on tämän päivän asumisessa hyvinkin erilaisia rooleja riippuen siitä kuka tilaa käyttää, kuinka paljon ruokaa valmistetaan, kuinka monta ruokailijaa taloudessa on ja millainen ruokailukulttuuri siellä vallitsee. Uuden talon rakentajalle keittiösuunnittelu voi näin ollen muodostua hyvinkin merkitykselliseksi. Ennen kuin sukellat liian syvälle keittiön detaljeihin, on hyvä ymmärtää tilan suunnitteluun liittyvät keskeisimmät tekijät.

Keittiön suunnittelu - Teri-Talot

Arkkitehtitoimisto Silvana jakaa parhaat vinkkinsä!

Artikkelin keittiösuunnittelusta on kirjoittanut arkkitehtitoimisto Silvana, joka on yksi Teri-Talojen yhteistyökumppaneista. Kun suunnittelemme uniikkeja koteja, tarvitsemme erityyppisiä arkkitehtien suunnittelemia erityisratkaisuja koteihin. Siksi teemme yhteistyötä arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden kanssa ympäri Suomea. Lue lisää Helsingissä toimivasta Silvanasta.

KEITTIÖN SIJAINTI

Keittiön sijaintia mietittäessä on hyvä tunnistaa, millainen keittiön käyttäjä olet ja milloin vietät siellä eniten aikaa. Jos haluat nauttia valoisista aamuista keittiössä, kannattaa tila sijoittaa aamuauringon puolelle. Jos puolestaan ajatus ilta-auringon värjäämistä illallisista tuntuu kutsuvalta, kannattaa keittiö tai ainakin ruokailutila sijoittaa lännen suuntaan. Erillisen keittiön ja ruokailutilan kohdalla kannattaa kuitenkin huomioida, että kattaus voi olla haastavampaa. Ruokailupöydän läheisyydessä on tällöin hyvä olla säilytystilaa kattaukseen tarvittaville astioille ja tarvikkeille.

Avokeittiöt ovat jo useiden vuosien ajan kuuluneet suomalaisiin koteihin. Niiden suosio perustuu pitkälti ruuanlaiton sosiaaliseen puoleen, jolloin myös ruuan valmistaja voi seurustella muiden asukkaiden tai vieraiden kanssa. Moderneissa kodeissa on myös kaivattu avarampia ja yhtenäisempiä tiloja pienempien ja erillisten tilojen rinnalle. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että avonaisessa tilassa myös ääni- ja hajumaailma on yhtenäinen. Tehokkaat kodinkoneet auttavat pitämään pahimmat käryt keittiön puolella, mutta joskus ruuan tuoksu leviää avokeittiöstä muihin tiloihin.

Jos keittiöllä on useampi käyttäjä, on huomioitava myös keittiön käytöstä syntyvät äänet ja se, että tilassa oleskellaan mahdollisesti eri aikoihin. On hyvä satsata hiljaisiin kodinkoneisiin ja esimerkiksi makuuhuoneiden sijoittamista keittiön läheisyyteen tulee välttää. Keittiöön saavutaan usein raskaiden ostoskassien kanssa, joten tilan etäisyys ulko-ovelta kannattaa pitää kohtuullisena.

 

TILANKÄYTTÖ JA TOIMINNALLISUUS

On hyvä tiedostaa, että mitä enemmän keittiöön halutaan toimintoja, sitä suuremman tilan tarvitset. Mikäli haluat sijoittaa tilaan saarekkeen, on sen ympärillä oltava tarpeeksi tilaa. Tarkista koneiden aukeamisien vaatimat etäisyydet ja että niiden ohi pääsee tarvittaessa kulkemaan, vaikka luukut olisivat auki. Käytön kannalta etäisyyksiä ei kuitenkaan kannata liioitella, sillä silloin ruuanlaittaja joutuu kurottelemaan eri toimintojen välillä.

Keittiön suunnittelussa puhutaan usein ns. työkolmiosta, jonka muodostavat pesuallas, liesi ja jääkaappi. Näiden kolmen tulisi muodostaa kolmio, kun vedät suorat viivat niiden välille. Asia ei ole kuitenkaan ihan näin yksiselitteinen, vaan on hyvä aidosti miettiä, miten keittiössä liikut. Esimerkiksi jääkaapin välittömässä läheisyydessä täytyy olla taso, jotta saat laskettua kaapista ottamasi asiat käsistäsi. Tämä sääntö koskee myös säilytystiloja, jotta niiden käyttö on mahdollisimman sujuvaa. Varmista myös, että mikään ei estä jääkaapin avautumista varsinkin, jos sijoitat sen seinän viereen. Allasta ja liettä ei ole hyvä sijoittaa ihan vierekkäin sillä myös niiden helppo käyttö edellyttää vapaata tilaa ympärilleen.

Ota myös huomioon kaappien aukeamissuunnat sen mukaan, mistä niitä eniten lähestyt. Ovien tulee avautua tulosuunnasta katsottuna poispäin sinusta. Pariovia avattaessa sinun on pystyttävä seisomaan ovien keskellä. Keittiön käyttäjät voivat olla myös hyvin eri pituisia: joskus standardimittoja muutetaan muutamia senttejä haluttuun suuntaan, mutta kannattaa huomioida, että keittiöllä voi tulevaisuudessa olla myös muita käyttäjiä. Esteettömyyttä vaativissa kohteissa korkeuksista voidaan tehdä säädettäviä.

MATERIAALIT

Materiaalien valintaan vaikuttaa toiminnallisuus ja toivottu tunnelma. Keittiön pinnat joutuvat usein kovalle kulutukselle niihin kohdistuvan mekaanisen rasituksen johdosta. Tasoilla työskennellään terävien veitsien ja kovien esineiden kanssa sekä pintoja pyyhitään usein ja niihin käytetään erilaisia pesuaineita. Huokoisemmat materiaalit kuten massiivipuu ja luonnonkivet vaativat käyttäjältä enemmän huoltoa ja huomiota.

Jos esimerkiksi öljy-tai punaviinitahra jää pidemmäksi aikaa pinnalle, imeytyy se helpommin huokoiseen materiaalin kuin vaikka kovaan kvartsitasoon. Myös kuumuuden kesto on hyvä muistaa materiaaleja valitessa. Eri materiaalien välillä voi olla tämän suhteen eroavaisuuksia. Myös siivottavuus ja tahrojen näkyminen eri materiaaleissa vaihtelevat suuresti. Yksiväriset tasot ovat armottomampia ja paljastavat pienimmätkin epäpuhtaudet sekä murut.

Kalusteiden ovissa ja etupinnoissa kannattaa miettiä, kuinka helposti esimerkiksi sormenjäljet niissä näkyvät. Markkinoilla on paljon uusia teknisiä materiaaleja, joihin sormenjäljet eivät tartu ja materiaali voi haluttaessa olla myös antibakteerinen. Pintoihin kohdistuva valo voi korostaa materiaalien ominaisuuksia. Joissain pinnoissa esimerkiksi pyyhintäjäljet näkyvät helpommin. Myös kalusterungon kosteudenkesto on erityisen tärkeää, kun on kyse tilasta, jossa käsitellään vettä.

Toiminnallisten ominaisuuksien lisäksi on hyvä huomioida materiaalien turvallisuus-, ekologisuus- ja vastuullisuusnäkökulmat. Valinnoissa auttavat erilaiset ympäristösertifikaatit ja puhtausluokitukset (M1). Kysy neuvoa keittiösuunnittelijaltasi.

 

TUNNELMA

Tunnelman merkitystä ei voi vähätellä keittiötä suunnitellessa. Jos keittiö on erillinen, visuaalisen ilmeen merkitys ei korostu niin paljoa kuin avokeittiössä. Kun tila on avoin, on hyvä pohtia, mitä keittiöstä näkyy muihin tiloihin. Näkymää voi rauhoittaa integroiduilla kodinkoneilla ja sijoittamalla näkyvät laitteet niin, että niihin ei ole suoraa näkymää.

Jos sijoitat lieden saarekkeelle, on liesituulettimen mallilla iso vaikutus ilmeeseen. Jos haluat säilyttää näkymän mahdollisimman ilmavana, on markkinoilla saatavilla myös kattoon täysin integroituja malleja. Tällöin on tarkistettava, että sijoitus on rakenteellisesti ja teknisesti mahdollista. Myös lieden ja liesituulettimen yhdistelmät ovat yleistyneet. Kiinnitä tällöin erityistä huomiota laitteen tehokkuuteen ja hiljaisuuteen, jotta käyttö on miellyttävää.

Säilytystilojen toimivuudella on iso vaikutus siihen, että tasot pysyvät siisteinä. Ulosvedettävät laatikot, apteekkarikaapit ja kalusteoven taakse sijoitetut korit tai laatikot ovat yleensä tavallisia hyllykaappeja helpompia käyttää. Hyvä saavutettavuus vaikuttaa siihen, että asiat eivät ala kertyä tasoille. Myös aamiaiskaapit ovat toimiva ratkaisu, kun haluat pitää pienkoneet poissa tasoilta ja samalla säilyttää niiden sujuvan käytön. Tilaa säästävät taskuovet voi tarvittaessa sulkea, kun laitteita ei käytä. Yläkaapittomuus vähentää keittiömäistä ilmettä, jos toiveesi on mukauttaa kalusteet paremmin muuhun tilaan.

KEITTIÖN SUUNNITELU LUKUINA

 

Minimi neliömäärä saarekekeittiöön ~ 16-20 m2 è

Saareke vaatii paljon tilaa ympärilleen, joten usein saareke toimii tiloissa, joissa ne voidaan yhdistää toisen tilan kanssa.

 

Saarekkeen ja työtason välinen etäisyys 950 mm – 1200 mm

Huomio myös koneiden ja säilytystilojen saman aikaiset aukeamiset, ettei sellaisia toimintoja aseteta vastakkain, mitkä ovat yhtä aikaa auki. Jos pienemmissä tiloissa haluat tehostaa tilankäyttöä, voi kalusteiden etäisyys tarvittaessa olla minimissään 800 mm. Mutta silloin on hyvä tiedostaa, että toiminnallisuus muuttuu ja eri toimintojen käyttöä täytyy porrastaa.

 

Alakaappien vaatima syvyys min. 600 mm

Tämä on yleinen standardi keittiöissä. Jos tilaa on, voi tason syvyyttä kasvattaa 650 mm-700 mm:iin, jolloin tasotila lisääntyy ja tekniikalle jää paremmin tilaa koneiden taakse.

 

Välitilan standardikorkeus on 500 mm

Vanhoissa keittiöissä tason ja yläkaappien etäisyys on joskus ollut pienempi, mutta nykyään tämä mitta on koettu toimivimmaksi. Jos yläkaapit eivät ole standardisyvyiset voi etäisyyttä tarvittaessa pienentää, mutta huomioi altaan kohdalla hanalle varattava tila. Kaasulieden kanssa puolestaan etäisyys tulee olla minimissään 650 mm. Turvaetäisyydet on aina hyvä tarkistaa laitevalmistajan asennusohjeista. Usein juuri liesituulettimen toimiva asennuskorkeus määrittää muidenkin kalusteiden korkeuden, jos ne halutaan linjata samaan korkoon.

 

Valaistuksen värilämpötila 3000 K

Kiinnitä huomiota keittiön valaistuksen värilämpötiloihin. Usein laite- ja kalustevalmistajilla on pieniä eroavaisuuksia värilämpötilojen välillä. Näin ollen valaistus voi näyttää kirjavalta, jos esimerkiksi liesituulettimen valon värilämpötila eroaa työtason valaistuksesta. Usein toimivin värilämpötila on 3000K, joka on raikas ja valkoinen, eikä taita keltaiseen tai siniseen.

 

Istuimen ja pöytäpinnan koron välinen ideaalietäisyys on 270 mm – 300 mm

Huomioi, että usein vanhojen tuolien istuinkorkeus on matalampi kuin uudempien mallien. Tämä on hyvä huomioida, jos haluat yhdistää esimerkiksi perintötuolit uuteen ruokapöytään. Myös pehmustetuissa tuoleissa istuin joustaa alaspäin mikä kasvattaa etäisyyttä. Itselle juuri oikean koron löytääkseen kannattaa testata eri korkeuksia. Huomioi myös että pöydän runkorakenne vaikuttaa siihen, että kuinka paljon jaloille jää tilaa tason ja istuimen väliin.

Yksi ruokailija tarvitsee min. 600 mm tasotilaa itselleen

Kun pohdit ruokapöydän kokoa, voit arvioida tämän mitan avulla sopivan kokoisen pöydän tarpeisiisi. Jos esimerkiksi ruokailijoita on kuusi, on pöydän pituuden oltava vähintään 1800 mm. Varmista että keittiössä tai ruokailutilassa on tarpeeksi tilaa toivomallesi pöytäkoolle.

 

Keittiön hinta vaihtelee muutamasta tuhannesta useaan kymmeneen tuhanteen euroon riippuen koosta ja kokonaisuudesta

Keittöön saa halutessa upotettua sievoisen summan. On hyvä miettiä, mitkä ominaisuudet ja asiat ovat sinulle merkityksellisimpiä. Jos haluat, että keittiö kestää useiden vuosien ajan, ei laadussa kannata liikaa tinkiä. Laadukkaidenkin materiaalien välillä on isoja hintaeroja, joten usein juuri ne vaikuttavat kustannuksiin eniten. Entä pärjäisitkö mahdollisesti perustason koneilla? Huomioi kuitenkin energialuokat, jotta koneiden käyttö on mahdollisimman energiatehokasta.

Keittiön suunnittelu - Teri-Talot

MITEN VOIMME AUTTAA SINUA?

Kun tiedät minne rakennat ja mitä sinne saa rakentaa, voimme jatkaa suunnittelua yhdessä. Varaa aika ilmaiseen suunnittelutapaamiseen sinulle sopivimmalla teemalla. Me Teri-Taloilla tuemme sinua talon valmistumiseen asti.

Varaa aika

Keittiön suunnittelu - Teri-Talot

Rakennetaan uniikki kotisi yhdessä!

Sinä tiedät mitä haluat ja me tiedämme miten talounelmat toteutuvat kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Ota meihin yhteyttä, niin voimme jatkaa suunnittelua yhdessä eteenpäin.

Inspiroidu aiemmista taloprojekteistamme

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Tilaa uutiskirje

Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Seuraa meitä somessa