Tontin suunnittelu

Aloita hankkimalla tontti ja mieti sen jälkeen, miten talo sijoitetaan tontille. Jos teet hyvän sijoittelun tontille jo rakennusprosessin alkuvaiheessa, on helpompaa löytää tontille sopiva talomalli. Tavoitteena on, että talo ja tontti muodostaisivat houkuttelevan ja toimivan kokonaisuuden, joka antaa mahdollisuuden hyödyntää tonttia parhaalla mahdollisella tavalla.  

 

 

 

 

Tutki maaperä

Tee maakartoitus selvittääksesi, tarvitseeko tontillasi oleva maaperä tasoittamista tai täyttämistä. Maamassaa voi olla tarpeen räjäyttää, kasata tai vaihtaa, jotta tontille voi rakentaa. Maanrakennustyöt ovat yleensä kalliita, ja valitettavasti usein syy siihen, miksi kodinrakentajien budjetit rakoilevat jo heti alussa. Maaperän tilan kartoittaminen on tärkeä osa tontin suunnittelua, varsinkin, jos tonttisi on haastava.

Jos tontilla on suuria tasoeroja, vaikuttaa se koko rakentamisprosessiin. Kun olet päättänyt, miten sijoitat talon tontille, tarvitaan laajaa kaivuutyötä, jotta voidaan valaa tasaiset perustukset. Mitä jyrkemmällä rinteellä on työskenneltävä, sitä vähemmän on mahdollisuuksia. Talon rakentaminen kaltevalle tontille on huomattavasti kalliimpaa, mutta jos panostat kunnolla tontin suunnitteluun, voit varmistaa, että kaikki menee oikein heti alusta alkaen.

 

Valitse talotyyppi

Käy läpi alueen yksityiskohtainen suunnitelma. Useimmiten on olemassa kaavoitusmääräyksiä, jotka säätelevät sitä, mitä voi rakentaa ja kuinka voit sijoittaa talon ja autotallin tontille. Ota määräykset huomioon jo aloittaessasi tonttisuunnitteluasi, jotta et luo suunnitelmaa, jonka toteuttaminen on mahdotonta.

Kaupungeissa uusien tonttien koko pienenee entisestään. Tämä asettaa vaatimuksia joustaville talomalleille, varsinkin sisäänkäynnin sijoittamisen suhteen. Jos tonttisi on kapea, voi olla järkevää rakentaa talo 1,5 tai 2 tasoon. Kaksikerroksinen talo sopii tietenkin myös isommallekin tontille ja on erinomainen valinta, jos haluat suuren puutarhan, jossa on runsaasti tilaa autotallille ja patiolle. Jos talon pitäminen yksikerroksisena tuntuu tärkeältä, voit sen sijaan tinkiä puutarhan koosta ja sekä tyytyä myös pienempään autotalliin.

Talon sijoitus tontille - Teri-Talot

Erilaisten talotyyppien etuja:

 

  • 1-kerroksinen talo sopii sinulle, joka haluat kaikki huoneet samaan kerrokseen. Vaatii suuremman tontin, koska talossa on suurempi rakennusala.
  • 1,5-kerroksinen talo sopii sinulle, joka haluat rakennusalaan nähden suuren oleskelutilan. Hyvä vaihtoehto sinulle, joka haluat kaksikerroksisen talon, mutta jonka mielestä kaksikerroksiset talot tuntuvat liian isoilta. 
  • 2-kerroksinen talo sopii sinulle, joka haluat huoneisiin täyden kattokorkeuden, jopa toisessa kerroksessa. Tämä tarkoittaa myös mahdollisuutta useammille ikkunoille valoisamman yläkerran luomiseksi. 
  • Rinnetalo sopii sinulle, jolla on kalteva tontti ja talon tulee seurata maan kaltevuutta. Rinnetalojen etuna on se, että autotallille ja varastoille ei yleensä tarvita ylimääräistä rakennustilaa.