Tontin suunnittelu

Aloita hankkimalla tontti ja mieti sen jälkeen, miten talo sijoitetaan tontille. Jos teet hyvän sijoittelun tontille jo rakennusprosessin alkuvaiheessa, on helpompaa löytää tontille sopiva talomalli. Tavoitteena on, että talo ja tontti muodostaisivat houkuttelevan ja toimivan kokonaisuuden, joka antaa mahdollisuuden hyödyntää tonttia parhaalla mahdollisella tavalla.  

 

 

 

 

Tutki maaperä

Tee maakartoitus selvittääksesi, tarvitseeko tontillasi oleva maaperä tasoittamista tai täyttämistä. Maamassaa voi olla tarpeen räjäyttää, kasata tai vaihtaa, jotta tontille voi rakentaa. Maanrakennustyöt ovat yleensä kalliita, ja valitettavasti usein syy siihen, miksi kodinrakentajien budjetit rakoilevat jo heti alussa. Maaperän tilan kartoittaminen on tärkeä osa tontin suunnittelua, varsinkin, jos tonttisi on haastava.

Jos tontilla on suuria tasoeroja, vaikuttaa se koko rakentamisprosessiin. Kun olet päättänyt, miten sijoitat talon tontille, tarvitaan laajaa kaivuutyötä, jotta voidaan valaa tasaiset perustukset. Mitä jyrkemmällä rinteellä on työskenneltävä, sitä vähemmän on mahdollisuuksia. Talon rakentaminen kaltevalle tontille on huomattavasti kalliimpaa, mutta jos panostat kunnolla tontin suunnitteluun, voit varmistaa, että kaikki menee oikein heti alusta alkaen.

 

Valitse talotyyppi

Käy läpi alueen yksityiskohtainen suunnitelma. Useimmiten on olemassa kaavoitusmääräyksiä, jotka säätelevät sitä, mitä voi rakentaa ja kuinka voit sijoittaa talon ja autotallin tontille. Ota määräykset huomioon jo aloittaessasi tonttisuunnitteluasi, jotta et luo suunnitelmaa, jonka toteuttaminen on mahdotonta.

Kaupungeissa uusien tonttien koko pienenee entisestään. Tämä asettaa vaatimuksia joustaville talomalleille, varsinkin sisäänkäynnin sijoittamisen suhteen. Jos tonttisi on kapea, voi olla järkevää rakentaa talo 1,5 tai 2 tasoon. Kaksikerroksinen talo sopii tietenkin myös isommallekin tontille ja on erinomainen valinta, jos haluat suuren puutarhan, jossa on runsaasti tilaa autotallille ja patiolle. Jos talon pitäminen yksikerroksisena tuntuu tärkeältä, voit sen sijaan tinkiä puutarhan koosta ja sekä tyytyä myös pienempään autotalliin.

Talon sijoitus tontille - Teri-Talot

Erilaisten talotyyppien etuja:

 

 • 1-kerroksinen talo sopii sinulle, joka haluat kaikki huoneet samaan kerrokseen. Vaatii suuremman tontin, koska talossa on suurempi rakennusala.
 • 1,5-kerroksinen talo sopii sinulle, joka haluat rakennusalaan nähden suuren oleskelutilan. Hyvä vaihtoehto sinulle, joka haluat kaksikerroksisen talon, mutta jonka mielestä kaksikerroksiset talot tuntuvat liian isoilta. 
 • 2-kerroksinen talo sopii sinulle, joka haluat huoneisiin täyden kattokorkeuden, jopa toisessa kerroksessa. Tämä tarkoittaa myös mahdollisuutta useammille ikkunoille valoisamman yläkerran luomiseksi. 
 • Rinnetalo sopii sinulle, jolla on kalteva tontti ja talon tulee seurata maan kaltevuutta. Rinnetalojen etuna on se, että autotallille ja varastoille ei yleensä tarvita ylimääräistä rakennustilaa.

Älä unohda energiaratkaisuja tonttisi suunnittelussa

Kaikki maaperän energiaratkaisut on suunniteltava varhaisessa vaiheessa. Jos valitset lämmitysjärjestelmäksi esimerkiksi maalämmön, vaaditaan porausten tekeminen, ja jos se voidaan hoitaa muiden pohjatöiden yhteydessä, tulee se sinulle luultavasti halvemmaksi.

Jos tarvitset tontilla koneita, muista suunnitella se niin, että tontti ei tuhoudu raskaan kaluston takia. Jos haluat tontille luonnollisen tunnelman, on erittäin tärkeää palkata maankäsittelystä ja tonttisuunnittelusta kokemusta omaava yritys, joka osaa toimia tontilla jo olevaa kasvillisuutta kunnioittaen. 

 

Talon suunnittelu – ilmansuunnat ja auringonvalo

Kun olet tutkinut tontin maaperän, selvittänyt, mitä tontille saa rakentaa ja päättänyt talon tyypin ja lämmitysjärjestelmän, on aika tarkistaa ilmansuunnat. Tutki, miten aurinko liikkuu tontilla ja miten sinun tulee sijoittaa talo tontille saadaksesi auringonvaloa sinne, minne sitä haluat. Aurinko yltää päivän aikana talon eri puolille, ja se voi vaikuttaa siihen, minne haluat terassit. Jos sinulla on mahdollisuus rakentaa patio lounaaseen ja yksi luoteeseen, voit saada kesän aikana kaiken irti auringosta.

Yleinen ratkaisu on sijoittaa talo kadun suuntaisesti. Kokeile mielellään kääntää taloa eri suuntiin ja katso, mitä se tekisi huoneille sekä ulkotiloille. Miettimisen arvoinen vinkki ei ole rakentaa taloa tontin kauneimmalle paikalle, vaan varmistaa se, että pääset ihailemaan tonttia ikkunoista tai patiolta. Keppien ja narujen avulla voit merkitä helposti ulkoseinien paikan ja saada konkreettisen kuvan siitä, miltä näyttäisi, jos valitsisit sijoittaa talon tontille hieman eri tavalla.

Huoneiden sijoittelun suhteen on olemassa hyviä nyrkkisääntöjä, joita noudattaa. Kuvittele, että olet päivän aikana talossa liikkuessasi kosketuksissa auringon kanssa. Makuuhuoneeseen haluat valoa idästä, toisin sanoen aamuauringon. Olohuone, jossa yleensä oleskellaan iltapäivisin ja iltaisin, sijoitetaan siksi mieluiten etelään tai länteen. Keittön ollessa kyseessä suositellaan ruokailuhuone sijoitettavaksi lounaaseen ja ruoanlaittopaikka koilliseen. Pesutupaa ja kodinhoitohuonetta suunniteltaessa ei tarvitse ottaa huomioon ilmansuuntia, vaan on käytännöllistä, jos ajotieltä ja mahdollisesti autotallin välittömässä läheisyydessä on erillinen etuovi kodinhoitohuoneeseen.

Talon sijoitus tontille - Teri-Talot

Tärkeitä mittoja sinulle, joka aiot sijoittaa talon tontille

 

 • Etäisyys tiestä talolla: 5–7 metriä on hyvä nyrkkisääntö. Kaksikerroksinen talo vaatii pidemmän välimatkan, muute talo tuntuu olevan liian lähellä. Sama pätee silloinkin, jos sinulla on suuri ulkotila talon edessä.
 • Etäisyys talon ja autotallin välillä: 4-5 metriä, silloin rakennusten välinen tila ei tunnu liian ahtaalta.
 • Autotallin ja tontin rajan välinen etäisyys: Normaalisti 4 metriä, mutta tarkista mitä kaavoitusmääräyksessä ja paloturvallisuusmääräyksessä sanotaan.
 • Etäisyys tiestä autotalliin: 6–8 metriä, ellei kaavoitusmääräyksessä mainita toisin

Suunnittele talon julkisivu niin, että se sopii ympäristöön

On olemassa tiettyjä tekijöitä, joihin et voi talonsuunnittelussasi vaikuttaa. Ilmansuunnat kuuluvat niihin, mutta niin tekee myös tonttiasi ympäröivä ympäristö. Vaikka olisitkin suunnitellut nauttivasi ilta-auringosta terassillasi, hieno suunnitelmasi voi mennä nopeasti metsään, jos naapureiden talot tai puut peittävät auringon juuri siinä kohdassa, jossa olit ajatellut istua. Jos talon vieressä on vilkkaasti liikennöityjä teitä, myös melutasot ja mahdollinen näkyvyys voivat olla tärkeitä huomioida tonttisuunnittelussa.

Kun suunnittelet talon julkisivua on myös tärkeää ottaa huomioon ympäristö. Kaikki hyötyvät siitä, että naapuruston talot sopivat yhteen, se luo yhtenäisen ja harmonisen vaikutelman. Tämä ei tarkoita sitä, että talosi julkisivun pitäisi muistuttaa naapurisi taloa, joka voi olla huomattavasti vanhempi. On täysin mahdollista suunnitella talon julkisivu niin, että moderni talosi sulautuu kauniisti klassista tyyliä olevan naapuritalon viereen. Valitse kokenut ja joustava talotoimittaja, joka voi auttaa sinua suunnittelemaan ainutlaatuisen talon julkisivun, joka sopii juuri sinun tontillesi.

 

Puutarha – ehkä kaikkein hauskin osa tonttisuunnittelua

Mieti, mitä kaikkea aiot tehdä puutarhassa sekä nyt että tulevaisuudessa. Juuri nyt saatat tarvita lapsille leikkipaikan sekä pation, josta käsin voit seurata lasten leikkimistä. Mutta mitä teette leikkipaikan suhteen sitten, kun lapset ovat isoja? Älykäs tonttisuunnittelu tarkoittaa koko perheen tarpeiden huomioon ottamista sekä nyt että tulevaisuudessa.

 

 

Kolme kysymystä sinulle, joka suunnittelet puutarhaa:

 1. Keitä olette? Oletteko perhe, jossa on pieniä lapsia ja jotka tarvitsevat leikkitilaa, vai pariskunta, joka nauttii viljelystä? Ehkä ette vietä ollenkaan aikaa puutarhassa, vaan tehden projekteja autotallissa?
 2. Mitä teette? Tarvitsetteko tilaa uima-altaalle, kasvihuoneelle tai kenties suurelle nurmikolle jalkapallon pelaamista varten? Tarvitsetteko ajotielle tilaa useammalle autolle? 
 3. Mikä on mahdollista? Kuinka suuri tila teillä on suunniteltavana ja onko perustaa mahdollista vaihtaa? Mitkä toiveet ovat toteutettavissa kohtuulliseen hintaan?
Talon sijoitus tontille - Teri-Talot

Valitse Teri-TaloHus – välittävä talotoimittaja

Teri-Talolla me autamme sinua sovittamaan talon tontille. Kun tiedät, minne olet rakentamassa ja mitä saat rakentaa, voimme jatkaa suunnittelua yhdessä. Varaa ilmainen suunnittelutapaaminen, jossa tutkimme tonttisi ja keskustelemme siitä, miten voit hyödyntää sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Teri-Talo on luotettava ja joustava talotoimittaja, joka tukee sinua koko matkan kotiin asti. 

Varaa aika

MITEN VOIMME AUTTAA SINUA?

Kun tiedät minne rakennat ja mitä sinne saa rakentaa, voimme jatkaa suunnittelua yhdessä. Varaa aika ilmaiseen suunnittelutapaamiseen sinulle sopivimmalla teemalla. Me Teri-Taloilla tuemme sinua talon valmistumiseen asti.

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa