Pieni talotehdas, jolla on suuret lihakset – ja suuri sydän

Kyseessä on todellinen ammattiylpeys. Hyvien rakentajien ei ole tarvetta huijata. Teri-Talot on tinkimätön taloelementtien laadun suhteen, mutta räätälöi niitä joustavasti asiakkaiden toiveiden mukaan.

Seisomme ja katsomme ikkunalautaa, tai oikeastaan sitä kuinka se on rakennettu taloelementtiin, joka seisoo nyt lastaushallissa Teerijärvellä odottaen edessä olevaa matkaa ulos tehtaalta.

– Voisimme tietysti säästää ja huijata, kuten niin monet muut tekevät. Voisimme ohittaa upotuksen ja taittaa ainoastaan reunat, mutta silloin sadevesi voi valua seinän sisään ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Syvennyksen avulla vältetään tämä riski, sanoo Teri-Talojen toimitusjohtaja Ulrika Ahlbäck.

Laatu näkyy niin pienissä kuin suurissa asioissa. Suunnittelussa, materiaalivalinnoissa, rakennustekniikassa ja asiakaspalvelussa. Kestävyys ei ole uusi trendi Teri-Taloille, sillä yritys on jo pitkään käyttänyt kotimaisia ja kierrätettäviä materiaaleja niin pitkälti kuin mahdollista.

 

Kyseessä on todellinen ammattiylpeys. Hyvien rakentajien ei ole tarvetta huijata. Teri-Talot on tinkimätön taloelementtien laadun suhteen, mutta räätälöi niitä joustavasti asiakkaiden toiveiden mukaan.


Puutalojen rakentamistapaa on hiottu jo yli vuosisadan ajan Teerijärven kylässä, jossa rakentamista pidetään käsityönä. Itse asiassa taloelementit valmistetaan edelleen käsityönä tehtaalla, mikä takaa Teri-Talojen laadun kaikissa rakentamisen vaiheissa.

– Talomme kestävät sukupolvien ajan. Olemme löytäneet oman tyylimme rakentaa, joka toimii hyvin ja johon asiakkaamme ovat tyytyväisiä. Seuraamme rakennusalan suuntauksia, mutta emme lähde niihin helposti mukaan. Pidämme kiinni siitä, minkä tiedämme toimivan. Olemme sillä tavalla perinteisiä.

 

Kärsimättömyys ja tietämättömyys

Ulrika puhuu kokemuksesta. Hän kasvoi Teerijärvellä ja oli 17-vuotias aloittaessaan uransa Teri-Taloilla. Kesätyöntekijänä hän kopioi piirustuksia toimistossa. Hän oli yksi harvoista naisista opiskellessaan rakennusinsinööriksi Vaasassa 1970-luvun lopulla. Ulrika valmistui 21-vuotiaana ja aloitti vuonna 1982 suunnittelijana Teri-Taloilla. Muutamaa vuotta myöhemmin hänestä tuli tehtaanjohtaja – muisto, joka naurattaa häntä vielä tänäkin päivänä.

He soittivat ja pyysivät päästä puhumaan johtajan kanssa. Minä vastasin heille, että pomo olen minä. Tuolloin rakennusalalla ei ollut paljoa naisia, mutta nykyään asiat ovat toisin.

 

Monet pienen Teerijärven kylän kodeista ovat paikallisessa tehtaassa valmistettuja elementtitaloja. “On hauskaa nähdä, että talomme todella kestävät sukupolvien ajan”, Sanoo Teerijärvellä asuva ja Teri-Talojen toimitusjohtajana toimiva Ulrika Ahlbäck.

 

Työuransa aikana Ulrika on työskennellyt Teri-Taloilla eri työtehtävissä jo yli 40 vuoden ajan. Tuon ajan sisällä rakennusalalla on tietysti tapahtunut paljon, mutta Ulrika uskoo silti, että juuri ihmiset ovat muuttuneet eniten.

– Aiemmin talojen rakentaminen vei aikaa. Valitsimme korkealla olevan tontin, jossa aurinko laskee sopivasti tontin sivustalle. Suunnittelimme kaiken huolellisesti ennen aloittamista. Nykyään ihmiset ovat kärsimättömiä. He kysyvät tarjouksia ennen kuin ovat edes päättäneet, millaisen talon haluavat rakentaa. Se on vähän kummallista.

 

Taloelementit valmistetaan tehtaalla käsin ja vahvalla ammattiylpeydellä. Jos lista ei oikein sovi, se veistetään niin, että se istuu hyvin. Laatu näkyy kaikessa, jopa rakennuksen pienissä yksityiskohdissa.


Koska tontteja on kaupungeissa rajoitetusti, päätämme nykyään rakentaa taloja myös huomattavasti huonompaan maahan. Toinen muutos on ihmisten käytännön tietämyksen heikentyminen rakentamiseen liittyen. On ihmisiä, jotka eivät ole elämänsä aikana koskaan rakentaneet mitään.

– Tietoa on välitetty isältä pojalle, mutta se harvoin jatkuu siitä enää pidemmälle. Jokainen, jolla ei ole asiantuntemusta, aikaa tai kiinnostusta oppia, toimii todennäköisesti tunteiden pohjalta. Se on vähän huolestuttavaa, kun kyse on niin suuresta sijoituksesta kuin talo.

Ne, jotka aikovat rakentaa talon ja todella yrittävät oppia aiheesta lukemalla, voivat silti tuntea epätoivoa. Talojen rakentamiseen löytyy monia eri tapoja. Vaikka päätyisitkin ilmastoystävälliseen puutalovaihtoehtoon, voit rakentaa sen useilla eri tavoilla. Puhumattakaan materiaalivalikoimasta, josta valitseminen voi tuntua ylivoimaiselta. Kun kaikki on mahdollista, valintoja ei ole niin helppo tehdä.

 

Suuret taloelementit tarjoavat joustavuutta

Aikaisemmin puutalojen pystytys tapahtui irtonaisesta puusta rakennustyömaalla. Nykyään trendi on kääntynyt päinvastaiseksi. Ulrikan mukaan aikaisempi trendi ei välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu Suomen sääoloihin. Tonttirakentamisessa vie aikaa ennen kuin talo on suojattu säältä ja tuulelta.

Uskomme, että on turvallisinta valmistaa elementit valvonnan alla sisätiloissa ja suojata ne hyvin sekä kuljetuksen että talon pystytyksen aikana. Rakennuspaikalla saamme talon myös nopeasti katon alle, joten se on täysin säältä suojattu. Tällä tavoin voimme varmistaa, että kosteus ei pääse seiniin.

Teri-Talot on toiminut Teerijärvellä vuodesta 1974 alkaen. Alussa yritys investoi pienten taloelementtien valmistukseen ja tarjosi asiakkaille valmiita talomalleja, jotka eivät juurikaan olleet muunneltavissa. Nykyäänkin löytyy talotoimittajia, jotka toimivat tällä ota tai jätä -tyylillä. Teri-Talot siirtyi isoihin elementteihin melko varhain, koska ne tarjoavat enemmän liikkumavaraa.

– Suurten taloelementtien avulla voimme sijoittaa ikkunat ja ovet tarkalleen oikeaan paikkaan ja tehdä yhden kokonaisen seinän kerrallaan. Tällä tavoin voimme rakentaa juuri niin kuin asiakas haluaa. Jos asiakas saapuu luoksemme mukanaan luonnos ruutupaperilla, voimme toteuttaa sen.

 

Teri-Talot työllistää Teerijärvellä 35 työntekijää, joista 20 työskentelee tehtaalla. Erica Wärnman on toiminut esimiehenä nyt yli vuoden. Hän on koulutettu rakennusinsinööri ja ollut aiemmin kesätöissä tuotannon puolella.

 

Emma Dahlbacka opiskelee rakennusinsinööriksi ja työskentelee Teri-Taloilla opintojensa ohella. Hän arvostaa työpaikkaansa, kollegoitaan ja mahdollisuuksia kehittyä ammatissaan.


Yksinkertaiset tai täysin uniikit ratkaisut

Teri-Talot on ollut pitkään osa Rani Plast -konsernia. Asiat ovat hyvin Teri-Taloilla ja monet myydyt talot odottavat rakentamistaan. Asiakkaiden suhteen Ulrika näkee kehityksen jakautuvan kahteen suuntaan. Taloesitteet säilyvät, mutta monille ne toimivat nykyään inspiraation lähteenä. Nykyään on yleistä, että asiakas aloittaa valmiin talomallin avulla ja muokkaa sitä oman makunsa ja tarpeidensa mukaan. Usein asiakkaat myös tulevat luoksemme mukanaan omia luonnoksia tai netistä löydettyjä kuvia. Niiden pohjalta Teri-Talot suunnittelee talon yhdessä asiakkaan kanssa.

– Toisaalta näemme, että yhä useammat ihmiset haluavat yksinkertaisia ratkaisuja. Hyvin suunniteltu talo, joka on harkittu ja käytännöllinen. Talopaketti Easy vastaa tähän kysyntään.

Teri-Talojen palkkaama sisätilojen suunnittelija on suorittanut Easy-malliin kaikki materiaalivalinnat. Ne, jotka päätyvät Easyyn, valitsevat ainoastaan korkean ja matalan katon väliltä sekä haluavatko talon sisätiloihin harmaan vai valkoisen sisustuspaketin. Talon rakentaminen tuskin voi olla paljon tämän helpompaa.

Kun kyse on uniikeista kodeista, Teri-Talot rakentaa sekä suuria että pieniä taloja. Teri-talot sai tilaisuuden näyttää lihaksensa Vaasan Kalarannassa, jossa he olivat mukana toteuttamassa Kalastuksen taloa, joka on arkkitehdin suunnittelema rakennus, jossa ei ole yhtään suoraa ulkoseinää. Teri-Talot epäröi ensin haasteen edessä, mutta vankan kokemuksensa ja asiantuntemuksensa ansiosta haaste uskallettiin ottaa vastaan. Se oli hyvä päätös, joka on saanut monet rakennusyritykset avaamaan silmänsä Teri-Talojen suhteen talotoimittajana.

– Olemme melko suuri talotehdas. Meillä on tarpeeksi ihmisiä käsittelemään suurempia projekteja, mutta samalla tarpeeksi vähän olemaan joustavia ja tarjoamaan hyvää asiakaspalvelua. Meillä on hyvä maine ja me vaalimme sitä.

Teri-Talot - Talotehdas Teerijärveltä - Joustava talovalmistaja - Lue lisää!

Joustavuus

Me autamme sinua suunnittelemaan tontillesi sopivan ja toiveitasi vastaavan talon kohtuulliseen hintaan. Siinä onnistuminen edellyttää joustavuutta. Me Teri-Taloilla valmistamme suuria taloelementtejä, jotka mahdollistavat toiveitasi vastaavan talon rakentamisen.

Asiakkaanamme voit suunnitella ja toteuttaa unelmiesi kodin tiiviissä yhteistyössä ammattitaitoisen henkilökuntamme kanssa. Olemme tukenasi kaikissa rakennusvaiheissa aina suunnittelusta asennukseen asti. Jaamme mielellämme kokemustamme ja asiantuntemustamme, jotta sinä saat parhaan mahdollisen talon ja vastinetta rahoillesi.

Teri-Talot - Talotehdas Teerijärveltä - Joustava talovalmistaja - Lue lisää!

Kestävä laatu

Me rakennamme puusta, tarkkaan valituista ja korkealaatuisista materiaaleista. Puutalomme ovat terveellisiä elinympäristöjä, joiden rakenteet ovat käytännössä testattuja ja hyväksi havaittuja. Ammattitaidolla käsityönä valmistetuilla elementeillä on 10 vuoden takuu. Jokainen työvaihe tehdään Teri-Talojen kokeneiden ammattilaisten toimesta, mikä takaa ensiluokkaisen työn laadun. Kaikki Teri-Talot ovat kokonaisuudessaan CE-merkittyjä sekä materiaalien että työvaiheiden osalta.

Teri-Talot - Talotehdas Teerijärveltä - Joustava talovalmistaja - Lue lisää!

Ympäristöystävällistä rakentamista

Me Teerijärvellä olemme tottuneet hyödyntämään kaikkia lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja ja välttämään hävikkiä. Talojen rakentamiseen käytämme mahdollisimman pitkälle kotimaisia materiaaleja, joiden ympäristöystävällisyys ja kierrätettävyys on otettu huomioon. Olemme rakentaneet ympäristöystävällisesti niin kauan, ettemme voisi kuvitellakaan rakentavamme muilla tavoin.

Teri-Talot - Talotehdas Teerijärveltä - Joustava talovalmistaja - Lue lisää!

Taloja, jotka kestävät sukupolvien ajan

Monet Teerijärven kylän kodeista ovat Teri-Talojen tehtaalla valmistettuja elementtitaloja. Teri-Talot perustettiin vuonna 1974 ja on siitä lähtien rakentanut korkealaatuisia, ajattomia taloja, jotka kestävät sukupolvien ajan.

Vieraile Stinan ja Tagen kodissa, joka valmistui 37 vuotta sitten. He kertovat, millaista oli rakentaa talo 1980-luvulla ja mitkä asiat tuntuivat silloin tärkeiltä. Tänä päivänä pariskunta on onnellinen siitä, että he päättivät aikoinaan investoida laatuun.

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa