Kolme kysymystä TeriARK Timmerbackasta

Teri-Talot lanseerasi Timmerbacka-talon osana arkkitehdin suunnittelemaa TeriARK-talosarjaa toukokuussa 2023. Asiakkaamme ihastuivat taloon heti ja ovat osoittaneet suurta kiinnostusta. Samalla on noussut esiin kysymys, onko tällaisia taloja oikeasti edes mahdollista rakentaa? No, tietenkin on. Tässä blogissa vastaamme kolmeen yleisimpään Timmerbackaa koskevaan kysymykseen ja kerromme lisää kehittämistämme ratkaisuista.

1. Timmerbackassa on sisällä katon harjaan asti avointa tilaa. Missä talotekniikka on, kun sitä ei voi piilottaa välikattoon?

Halusimme tehdä oman versiomme pohjoismaisesta latotalosta, koska pidimme latotaloille tyypillisestä katon harjakulmasta ja halusimme hyödyntää sen tarjoamaa ilmavuutta myös talon sisäpuolella. Mutta mitä sitten tapahtuu ilmanvaihdolle, joka yleensä asennetaan välikattoon? Kehityspäällikkömme Aki Teirikangas kertoo:

“Ilmanvaihto korkeaan olohuone- ja keittiötilaan on toteutettu ns. seinäpuhalluksena yläkerran ja korkean tilan välisen väliseinän alaosan tasosta. Tällä toteutustavalla ei ole tarvetta koteloida mitään näkyviä putkia korkeaan huonetilaan ja näin ollen säilytetään sisätilan moderni ja tyylikäs ilme. Liesituulettimena on suunniteltu käytettäväksi aktiivihiilisuodattimella varustettua, huonetilaan ilman palauttavaa tuuletinta, jolloin ei tarvita ylös kattoon vietävää poistoputkea.”

2. Timmerbackan päätyelementit toimitetaan tehtaalta pystypaneeli asennettuna ja ilman saumapeltiä. Miten se onnistuu?

Yleensä elementtirakenteisen 1,5-kerroksisen talon pääty rakentuu alakerran ulkoseinäelementistä sekä sen päälle asennettavasta yläkerran ulkoseinäelementistä. Monesti yläkerran elementin päälle tulee vielä erillinen pieni harjakolmioelementti. Nämä elementit ovat ns. vaakaelementtejä eli ne ovat vaakasuuntaan pitkiä ja korkeus määräytyy kerroskorkeuksien mukaan. Elementtien vaakasumoihin tulee ulkoverhoukseen saumalista tai -pelti.

Teri-Talot rakentaa paljon arkkitehdin suunnittelemia taloja: sekä omia konseptitalojamme että myös asiakkaiden omien arkkitehtien suunnittelemia hankkeita. Arkkitehdit eivät useinkaan pidä talon päätyyn seinäelementin ja päätykolmion liitokseen asennettavasta saumalistasta tai -pellistä. Niinpä talon suunnitelleelle arkkitehti Rabbe Tiaiselle oli myös tässä projektissa tärkeää löytää saumapellitön ratkaisu. Teirikangas kertoo, miten siinä onnistuttiin:

“Välttääksemme vaakasuuntaisen saumalistan talon päädyissä päätimme toteuttaa sen ns. pystyelementteinä eli elementit ovat vaakasuuntaan lyhyitä mutta korkeita. Näin saadaan pystyverhous yhtenäisenä, ilman saumalistoja, elementtiin kiinni. Elementtien pystysaumat täydennetään asennuksen yhteydessä työmaalla ulkoverhouspaneelilla ja näin muodostuu kuvien mukainen julkisivuverhous.”

3. Miten on mahdollista, että asiakas voi ehdottaa täysin omia ratkaisuja Teri-Talojen konseptitaloihin?

Teri-Talot on päättänyt olla optimoimatta tuotantoaan muutaman standardimallin perusteella. Tämä antaa meille vapauden suunnitella jokainen talo täysin asiakkaan tarpeiden ja vision mukaan. Konseptitalomme toimivat inspiraation lähteenä ja pohjana, mutta jos haluat tehdä muutoksia, esimerkiksi sijoittaa sisäänkäynnin talon päätyyn, se on täysin mahdollista.

Elementtien valmistaminen perinteisesti käsityönä tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi yhdistellä eri rakennusmateriaaleja elementtien rungoissa. Teri-Talot voi tehdä ns. perinteisiä rankarunkoisia seiniä, joihin on asennettu mineraalivillaeristys pystyrungon väliin ja tuulensuojaeriste ulkopintaan tai esimerkiksi combo-elementtejä, joissa on CLT-levy sisäpinnassa kantavana runkona ja sen ulkopinnassa kova mineraalivillaeriste. Voimme myös käsitellä tuotantolinjoillamme massiivi-CLT-levyelementtejä ja ne voidaan toteuttaa samaan valmiusasteeseen kuin muutkin elementtimme – ulkoverhouspaneeli, ikkunat vuorilautoineen ja vesipelteineen asennettuna. 

“Säilyttääksemme joustavuutemme toteuttaa erilaisia taloja, koskien esim. ulkoseinän korkeutta, pituutta, aukotusta, verhousmateriaalia ja jopa seinän runkomateriaalia, olemme päättäneet olla koneellistamatta ja automatisoimatta tuotantolinjojamme. Näin voimme suunnitella ja toteuttaa jokaisen talon asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti”, Teirikangas kertoo.

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Tilaa uutiskirje

Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Seuraa meitä somessa