TeriMODULAR Sandvik on moduuleista rakennettava vapaa-ajan asunto, jota on mahdollista laajentaa myös jälkeenpäin. Mutta onko se talviasuttava? Ja onko talo mahdollista muuttaa vakituiseen asumiseen sopivaksi? Tässä artikkelissa vastataan asiakkailta saamiimme kysymyksiin Sandvikista.

Vakituinen asuminen vs. vapaa-ajan asuminen

Tarkastellaanpa ensin, mitä eroa on vapaa-ajan asumisella ja vakituisella asumisella. Kun asunnossa ei asuta ympäri vuoden, tai jos rakennuksesta yli puolet on tarkoitettu muuhun kuin vakituiseen asumiseen, on kyse vapaa-ajan asumisesta. Suomessa tämä tarkoittaa useimmiten sitä, että asuntoa käytetään kesäisin, mutta ei talvikaudella. Tavallisin vapaa-asumisen muoto Suomessa on kesämökki.

Kun vähintään puolet rakennuksesta tai asunnosta on tarkoitettu vakituisen asumisen käyttöön, on kyse vakituisesta asumisesta. Huomattavaa on, että tämä ei edellytä edes sitä, että asunnossa asutaan ympäri vuoden, ainoastaan asunnon käyttötarkoituksen tulee olla pääosin määritelty vakituiseen asumiseen. Tyypillisimpiä vakituisen asumisen muotoja Suomessa ovat omakotitalo, rivitalo ja kerrostalo.

Vakituista asuntoa koskevat tarkemmat vaatimukset esim. vedensaannin, viemäröinnin, sähköjärjestelmien ja jätehuollon osalta kuin vapaa-ajan asuntoa. Toisaalta moni moderni vapaa-ajan asunto on nykyään paremmin varusteltu kuin vanhat omakotitalot.

Onko Sandvik talviasuttava?

TeriMODULAR Sandvik -vapaa-ajan asunnon rakenteiden U-arvot täyttävät loma-asunnolle asetetut vaatimukset, toisin sanoen se on eristetty ja pitää lämmön sisällä. Sandvik soveltuu siis mainiosti myös talviseen vapaa-ajan käyttöön, ja vaikkapa joulun vietto mökillä onnistuu mukavasti.

Voinko asua Sandvikissa vakituisesti?

Kuitenkin jos Sandvikin käyttötarkoitus halutaan muuttaa vakituiseksi asuinrakennukseksi, kohdataan lisävaatimuksia. Rakennukselle täytyy laatia energiatodistus, mikä tarkoittaa käytännössä paksumpia seiniä, alapohjaa ja yläpohjan eristystä, vesikiertoista lattialämmitystä ja lämmönlähteeksi esimerkiksi poistoilmalämpöpumppua jotta laskenta saadaan menemään läpi. Eli tällöin Sandvik muuttuisi jo ihan toiseksi rakennukseksi.

Edellä mainitun lisäksi vapaa-ajan- ja vakituista asumista koskevat vielä kunta- tai kaupunkikohtaiset tulkinnat. Kannattaakin aina olla yhteydessä paikalliseen rakennusvalvontaan ennen kuin alkaa muuttaa vapaa-ajan asuntoa vakituiseksi asunnoksi. 

Jos tiedossa on tarve vakituiselle asumiselle, suosittelemme tutustumaan TeriMODULAR-malliston vakituiseen asumiseen tarkoitettuun Lyttsbackaan.

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa