Inspiraatiota unelmien taloon / Kokemuksia teri-taloista / Cubo – Siipien suojassa

Cubo – Siipien suojassa

Se oli oikeastaan rakkautta ensi silmäyksellä. Nettiä selailtaessa silmiin osui ulkonäöltään persoonallinen ja tilaratkaisuiltaan pientä viilausta vaille täydellinen Teri-Talojen CUBO Atrium -talomalli, jota ei saanut enää pois mielestä. Niinpä perhe, joka oli aina vannonut, ettei ainakaan rakenna ikinä, pyörsi aikaisemmat puheensa.

Sanna ja Tuukka, tuolloin vielä yhden tyttären vanhemmat, halusivat muuttaa suurempaan kotiin.

– Lähtökohtaisesti emme halunneet ryhtyä itse rakentamaan, osittain rakentamisen huonon maineen vuoksi. Mutta sitten toukokuisella kävelyretkellä nähty tontti, lähellä lapsen tulevaa koulua, tuntui mielenkiintoiselta. Joten annoimme sillekin vaihtoehdolle mahdollisuuden ja ryhdyimme selailemaan netistä kiinnostavia talomalleja, pariskunta kertoo.

Ensivaikutelmat tarjonnasta eivät innostaneet, sillä suurin osa malleista näytti kovin samanlaisilta ja tylsähköiltä. Sitten kun sattumalta silmiin osui atriumpihallinen CUBO-malli, heräsi Sannan ja Tuukan kiinnostus. Sen jälkeen yksikään toinen talomalli ei tuntunut enää miltään.

– Ensinnäkin kuvan malli oli musta ja lähes tasakattoisena moderni-ilmeinen, joka tuntui heti enemmän meidän tyyliseltä. Myös pohjaratkaisu tuntui kiinnostavalta, huonejako oli samankaltainen kuin me olimme pohtineet.

Muutaman kuukauden asioiden selvittelyn ja pohtimisen jälkeen pariskunta laittoi lopulta heinäkuussa tonttihakemuksen vireille.

Eteinen on kodin käyntikortti. Sanna nappasi idean paremmin siistinä pysyvästä eteisestä ystävien vasta rakentamasta talosta. Ulko-oven vieressä on kulkuväylä pitkään syvennykseen, jonka seinät ovat täynnä kaappi- ja henkaritilaa. Täällä ne ovat sievästi piilossa ja omilla paikoillaan, eikä kotiin tullessa kompastuta kenkävuoreen.

Talo pakettina

Kun päätös oli tehty, etenivät asiat rivakasti. Teri-Talojen edustaja löytyi lähikunnasta Tuusulasta, ja hänen ehdotuksestaan mentiin vielä katsomaan Seinäjoen asuntomessuille rakennettua CUBO-malliston kotia. Tutustuminen taloon vahvisti päätöksen, talofirman työnjälki näytti vakuuttavalta.

Talo päätettiin tilata tehtaalta runkovalmiina, säältä suojaan -talopakettina. Tämä tarkoittaa sitä, että pariskunnan oli hoidettava itse maanmuokkaus- ja perustustyöt, jonka jälkeen talotehtaan miehet asensivat rungon niiden päälle vesikattovalmiiksi saakka. Sen jälkeiset työtehtävät kuuluivat taas rakentajan kontolle.

Tämä valmiusaste uskallettiin valita, koska Tuukka on ammatiltaan sähkömies ja pientalorakentamisen työvaiheet ovat hänelle tuttuja työmailta. Projektinjohto, budjetointi, aikataulutus ja hankinnat olivat myös pariskunnan omissa käsissä. Vastaava mestari otettiin mukaan vasta runkopystyksen aikoihin. Hänen roolikseen jäi vain käydä tasaisin väliajoin varmistamassa töiden asianmukainen sujuminen.

Näin jälkikäteen ajateltuna Sanna ja Tuukka pohtivat, että vastaava mestari olisi pitänyt olla opastamassa ja tarkistamassa laskelmia jo maatöiden aikaan, sillä se olisi säästänyt heidät paljolta harmilta ja budjetin revähtämiseltä.

– Tuleville rakentajille tämä rahanarvoiseksi vinkiksi!

Oleskelutiloja erottaa toisistaan vain kahteen suuntaan tulen näyttävä takka. Ruokailutilan kohdalta on uloskäynti myös terassille. Kaikkinensa kokonaisuus haluttiin pitää mahdollisimman hillittynä pieniä väripilkkuja, kuten olohuoneen tapettia, lehmännahkarahia ja työhuoneen sinistä seinää, lukuun ottamatta. Lattiamateriaalina kodissa on kaikkialla mikrosementti.

Savipatja alla

Uusi asuinalue oli nimittäin haasteellinen. Ohuehkon humuskerroksen alla oli mittava savipatja, joka oli kaavittava pois. Ja jotta talolle saatiin riittävän tukevat perustukset, oli se paalutettava.

– Paalutus oli perustusvaiheen stressittömin asia. Se työvaihe voitiin budjetoida hyvinkin tarkoin, sillä siihen on metrihinta. Samoin saimme kunnalta tarkat tiedot maaperätutkimuksista, heitä ei voi moittia. Mutta meillä oli aivan liian ruusunpunaiset kuvitelmat niistä kustannuksista, jotka aiheutuivat sen savimassan poistosta.

Perustukset saatiin valmiiksi helmikuussa ja aprillipäivänä talotehtaan miehet pystyttivät talon rungon niiden päälle.

– Tuona keväänä ja kesänä pidin kaikki mahdolliset lomat putkeen ja keskityin pelkästään rakentamiseen, Tuukka kertoo.

Sanna oli kaikin mahdollisin tavoin apuna. Hänen lähellä oleva työpaikkansa mahdollisti muun muassa työmaalle syöksymisen tavaran vastaanottoon aina, kun Tuukka ei ollut paikalla. Valmistumiselle oli myös aikaraja, sillä väliaikaisessa asunnossa asuminen söi budjettia ja pinnaa, ja lisäksi uuteen kotiin haluttiin asettua asumaan ennen toisen lapsen jouluista laskettua aikaa.

Musta keittiö tuo ryhtiä kokonaisuuteen. Sen ei kuitenkaan haluttu olevan tilassa liian dominoiva, minkä vuoksi keskellä saareketta sijaitsevassa induktioliedessä on alasvetävä liesituuletin. Keittiön saa nopeasti siistiksi, kun kaikilla tavaroilla on tarkat omat paikkansa ja loput sujautetaan piiloon Moccamaster-kahvinkeittimen seuraksi aamiaiskaapin ovien taakse.

Atrium-mallin salaisuus

Sanna ja Tuukka ihastuivat talomallissa paitsi sen linjakkaaseen ilmeeseen, mutta myös siihen, miten se jakaa yksityiset tilat toiseen siipeen ja yhteiset toiseen. Lapset saavat nukkua rauhassa makuuhuoneissaan, kun aikuiset ovat vielä valveilla. Toiselta puolelta taloa ei kuulu ääniä, vaikka oleskeltaisiin terassillakin.

Atrium-mallisen talon idea on U-mallinen muoto ja sen keskelle jäävä avoin, valoisa tila.

Tämä ratkaisu on perinteistä omakotitontin pihaa huomattavasti yksityisempi, siitä voi tehdä helppohoitoisen ja näyttävän puukantisen terassipihan, kuten Sannan ja Tuukan kodissa. Vaihtoehtoisesti se muuntuu innokkaan puutarhurin käsissä suojaisaksi viherkeitaaksi. Halutessa atriumpihan voi helposti kattaa ristikoin, osittaisin katoksin tai lasittaa kesähuoneeksi. Atriumpiha tarjoaa suojaisia neliöitä sisätilojen jatkeeksi.

Malli sopii täydellisesti kaupunkirakentamiseen ja ahtaille tonteille. Se myös käyttää hyödykseen tontin paljon tehokkaammin kuin perinteisemmät talomallit, kuten tässäkin tapauksessa. 165-neliöinen koti on sijoitettu 1200 m2 tontin keskelle, jolloin sivuille ja taakse jää vain minimimäärä kaavassa vaadittuja metrejä. Koti tuntuu neliöitään huomattavasti suuremmalta nimenomaan valoisuutensa ja sisäpihansa ansiosta.

Oikein tontille sijoitettuna atrium-mallisen talon massa muodostaa tehokkaan tuulensuojan ja auringon lämmöstä päästään nauttimaan talon siipien suojassa jo varhain keväällä.

– Olemme huomanneet, että avoin terassipiha on lämmin, jopa liian lämmin kuumana kesänä!

Suunnitelmissa onkin hankkia suuriin maisemaikkunoihin alaslaskettavat verhot, jotka estävät sisätilojen liiallisen kuumenemisen. Viime kesänä pahinta paahdetta hillitsivät purjekankaat, joiden alla grillailtiin, syötiin ja rentouduttiin ulkosohvilla.

Makuuhuoneet sijaitsevat toisessa siivessä kuin oleskelutilat. Atriumpihalle avautuvat ikkunat ovat niin tiiviit, ettei pientäkään puheensorinaa kuulu makuuhuoneisiin, vaikka terassilla istuttaisiin pitkää iltaa ystävien kanssa.

Muokattu omanlaiseksi

Kun pariskunnalta kysyy, mitkä asiat tekevät kodista juuri omannäköisen, on vastaus: malli on muokattu juuri heidän elämäänsä sopivaksi, käytännölliseksi ja toiveiden mukaiseksi kokonaisuudeksi.

Teri-Taloilla oltiin hyvin joustavia ja perheen kaikki muutostoiveet pystyttiin toteuttamaan.

– Ystävämme rakensivat ennen meitä ja esimerkiksi idea eteisen säilytystiloista on napattu heiltä. Ja halusimme myös omaan makuuhuoneeseemme kaappien sijaan ison vaatehuoneen, Sanna kertoo.

Lisäksi pariskunta kävi tarkoin läpi muun muassa kodin kulkureittejä ja käytännöllisti niitä. Töistä ja pihalta sisälle tullessa on hyvä päästä suoraan kodinhoitohuoneeseen pesukoneen ääreen. Ja kun terassin toimintoja hahmoteltiin, tarvittiin sinne paikka grillille, joten liukuovi siirtyi sivummalle ja työhuoneen uloskäynti vaihdettiin keittiön kohdalle.

Nyt yhtä rakennuskokemusta rikkaampana perhe on tyytyväinen siihen, että rohkeni ryhtyä rakentajaksi, sillä koti on juuri sitä, mistä unelmoitiin. Pieniä viilauksia tehdään vielä ja haaveissa on myös hankkia ulkoporeallas sisäpihalle. Mutta ne tapahtuvat ajan kanssa, ilman stressiä.

Tämä koti on Sannan ja Tuukan ensimmäinen rakennusprojekti. Pariskunta kiittelee vuolaasti talotoimittaja Teri-Taloja, sen edustajaa Guy Kullmania ja yrityksen omia runkoasentajia. Yhteistyö sujui jouhevasti koko ajan, vastaukset kysymyksiin saatiin nopeasti ja tämä elämän kallein projekti tuntui upealta kokemukselta luotettavan yhteistyökumppanin kanssa.

Artikkeli ja kuvat: Suuri Talo Extra
(teksti Jutta Rissanen, kuvat Paula Osenius)

Perhe ei halunnut arkeensa enää suurta, hoidettavaa puutarhaa, mutta suuri, suojaista terassi oli toivelistalla. Nämä molemmat toiveet toteutettiin valitsemalla atriumpihallinen talomalli. Siinä keskelle jäävä terassikansi on 76 m², rakennusmateriaalina käytettiin huoltovapaata ja myrkytöntä Organowood-lankkua.

Artikkeli ja kuvat: Suuri Talo Extra
(teksti Jutta Rissanen, kuvat Paula Osenius)

Tutustu Cubo-mallistoon

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Tilaa uutiskirje

Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Seuraa meitä somessa