Inspiraatiota unelmien taloon / Kokemuksia teri-taloista / Kalastuksen talo – Vaasalaisten oma olohuone

Kalastuksen talo – Vaasalaisten oma olohuone

Kalastuksen talo on Vaasalaisten olohuone meren äärellä. Kalastus ja kalat ovat olleet inspiraation lähteenä sekä talon ulkoasulle että toiminnalle. Teri-Talot valmisti tämän arkkitehtonisen teoksen runko- ja julkisivuelementit.

Kalastuksen talon tarina

Joulukuussa 2016 Kalastuksen talo -konsepti voitti Vaasan kaupungin järjestämän arkkitehtikilpailun Kalarantaa ympäröivän alueen uusimiseksi. Arkkitehti Ann-Charlott Hästön, tuottaja Johanna Stenbackan ja kokki Michael Björklundin jättämä ehdotus voitti kilpailun. Suunnitelmat saatiin päätökseen vuonna 2017 ja rakennustyöt valmistuivat heinäkuun 2019 lopulla. Rakennuspalvelu H-E Storlund Oy toimi rakennuksen pääurakoitsijana. 

Kalastuksen talo -konsepti yhdistää Pohjanmaan kalastajaliiton, kalaravintolan sekä kala- ja herkkupuodin. Rakennus pitää sisällään Pohjanmaan kalastajaliiton toimistotilat, ravintola HEJM Mat Ab:n ja Fiskdisken Vasa Oy:n elintarvikkeiden myyntitilan. Talon omistaa Fiskets Hus Fastighets Ab.

Vaasa sai olohuoneen merinäköalalla

Kun suositun Kalarannan alueen uudistamisen suunnittelu aloitettiin, Vaasan kaupungilla oli useita toiveita. Ranta-alueesta haluttiin eläväisempi ja aktiivisempi osa kaupunkia. Uuden rakennuksen haluttiin olevan korkealaatuinen, sulautuvan hyvin ympäristöön, tarjoavan innovatiivista arkkitehtuuria ja sisältävän hyvän liikeidean. Samalla oli myös tärkeää, että ranta-alue pysyisi kaikille avoimena.

Johanna Stenback kehitti konseptin, joka keskittyy kalaan ja kalateollisuuteen. Hän kehitti ideaa yhdessä kokki Michael Björklundin kanssa. He ottivat yhteyttä arkkitehtitoimisto ACH architectureen, joka loi arkkitehtuurin Kalastuksen talolle. Ajatuksena oli, että saman katon alle kerättäisiin useita toimintoja, joita kehystää niitä kaikkia yhdistävä tekijä, vesi. Tuloksena oli konsepti, joka voitti arkkitehtikilpailun vuonna 2016.

– Kalastuksesta ja kaloista tuli punainen lanka työtä tehdessäni. Merenkurkku on monien kalojen osalta yksi rikkaimmista kalastusvesistä, siika mukaan lukien. Tuloksena oli rantamuodostelma, korotettu rantaviiva ja siltaa muistuttava katto. Kilpailuvaiheessa katolla oli myös kävelytie, mutta se idea kaatui yksityiskohtaisempia suunnitelmia tehdessä, sanoo Ann Charlott Hästö.

Katosta tuli sedumkatto (viherkatto), koska se toimii viidentenä julkisivuna. Kalastuksen talo sijaitsee nimittäin meren rannalla sijaitsevassa puistossa.

Minulle oli tärkeää, että valaistus korostaa rakennuksen muotoa. Siitä muotoutuu tietysti kala, kun iltavalaistukset heijastuvat laiturin vieressä olevaan veteen. Vähän kuin kalojen ja niiden ruotojen rakenne julkisivun suunnittelussa, sanoo Hästö.

Rakennus toteutettiin paikallisin voimin

Kilpailutyön pohjalta laadittiin uusi yksityiskohtainen suunnitelma. ACH architecture osallistui rakennuslupavaiheeseen ja pääsuunnittelun toteutti Vaasan insinööritoimisto AK-plan. Pienimuotoisuutta ja paikallisuutta korostettiin suunnittelussa ja sopimuksissa niin pitkälle kuin mahdollista. Projektin pääurakoitsijana toimi Rakennuspalvelu H-E Storlund Vöyristä, joka tarjouskierroksen jälkeen valittiin mukaan projektiin parhaan tarjouksen ansiosta.

– Kalastuksen talo oli meille iso projekti. Suurimmat haasteet olivat aikataulu ja arkkitehtuuri. Katto on kaareva ja seinät vinot, tässä talossa ei ole mikään oikein, sanoo Rakennuspalvelu H-E Storlundin toimitusjohtaja Staffan Julin.

Joku toinen olisi ehkä perääntynyt, mutta Vöyriläiset rakentajat pitivät Kalastuksen taloa jännittävänä haasteena. He palkkasivat Teri-Talot tekemään tämän ainutlaatuisen rakennuksen runko- ja julkisivuelementit. Yhteistyö sujui hyvin ja elementtisuunnittelu hoitui sujuvasti.

Teri-Talojen kanssa kaikki sujui hyvin alusta loppuun asti. Olemme työskennelleet heidän kanssaan aiemminkin ja tiedämme, että he pystyvät ottamaan vastaan myös suuria ja vaativia projekteja, sanoo Julin.

Vastustamaton haaste Teri-Taloille

Teri-Taloille rakennuksen kestävyys oli suurin haaste. Merelle päin oleva lasiseinä tarkoitti, että heidän piti miettiä paljon talon ylläpitoa ja kestävyyttä.

– Katto on kaareva ja myös ylhäältäpäin rakennus on kalan muotoinen. Rakennuksessa ei ole kahta identtistä seinää. Projekti oli niin mielenkiintoinen, että emme voineet vastustaa sen lähempää tarkastelua, sanoo Teri-Talojen tuotantopäällikkö Stefan Byskata.

Ennen projektin aloittamista Teri-Talot epäröi, mutta uteliaisuus kuitenkin valtasi heidät. Yritys ei yksinkertaisesti voinut jättää väliin tällaista mahdollisuutta.

– Se oli meille haastava projekti, mutta päätimme ottaa riskin. Se onnistui hyvin ja olemme ylpeitä siitä, että olemme saaneet olla osana Kalastuksen talon rakentamista, hän sanoo.

Kalastuksen talo on yksi neljästätoista projektista, jotka ovat ehdolla vuoden 2019 Puupalkinnon saajaksi. Puuinfo jakaa vuosittain palkinnon projektille, joka edustaa korkealaatuista suomalaista puuarkkitehtuuria tai käyttää puuta materiaalina rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Tuomaristo on valinnut ehdokkaat, mutta kansa päättää voittajan. Äänestys jatkuu 14. marraskuuta asti: https://www.woodarchitecture.fi/puupalkinto. Voittaja julkistetaan 28. marraskuuta 2019.

Kuvat: Linus Lindholm

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa