Uniikki koti: Koti Espoon Friisilässä
Kun omakotitalon rakennuttaja löytää oikeat ammattilaiset, rakennusprojekti sujuu hyvin ja lopputulos vastaa odotuksia. Maria Södelund-Kroathin perhe sai talolleen kultaakin kalliimman rakentajan, joka hoiti yhteydet talofirmaan ja urakoitsijoihin, ratkaisi haasteet ja toimi perheen tukena vaikeissa tilanteissa. Nyt perhe asuu unelmiensa kodissa.
Kun nelilapsinen perhe etsii uutta kotia pääkaupunkiseudulta, potentiaalisten vaihtoehtojen lista ei ole pitkä. Tämän huomasi espoolainen Maria Söderlund-Kroath, kun hän ryhtyi etsimään perheelleen uutta kotia yhdessä miehensä Wilfrid Kroathin kanssa. 160-neliöinen paritaloasunto alkoi käydä pieneksi, mutta riittävän tilavien uudehkojen talojen hinnat olivat pilvissä ja remontoitavatkin kohteet osoittautuivat hinnakkaiksi.
– Rupesimme vertaamaan, voisiko samalla summalla rakennuttaa talon. Espoossa tosin ei ole hirveästi tontteja tarjolla, ja me halusimme pysyä lähellä lastemme koulua, joten etsimme tonttia hyvin rajalliselta alueelta, Maria kertoo.
Onni oli kuitenkin myötä, ja perhe huomasi, että Friisilästä tuli myyntiin kolme tonttia, jotka lohkottiin vanhan tilan maista. Söderlund-Kroathin perhe sai niistä yhden, ja siitä alkoi vajaat kaksi vuotta kestänyt taloprojekti.
OSAAVAT AMMATTILAISET
Vantaan asuntomessuilla perhe ihastui romanttishenkiseen taloon ja oli jo tekemässä sopimusta talofirman kanssa, kun heidän löytämänsä rakentaja Kalle Gummerus kehotti vielä tutustumaan Teri-Talojen valikoimaan. Gummerus oli rakentanut useamman Teri-talon ja suositteli yritystä, koska aiemmat rakennusprojektit olivat sujuneet onnistuneesti.
– Kalle pyysi tarjouksen Teri-Taloilta ja hoiti muutenkin yhteyden talofirmaan. Hän oli koko projektin ajan oikeastaan enemmän kuin pelkkä rakentaja, Maria tunnustaa.
Gummeruksen kautta perhe sai hyvät yhteistyökumppanit, ja he tekivätkin sopimukset vain kolmen tahon – Kallen sekä sähkö ja LVI-urakoitsijan – kanssa.
– Tämä toimi erinomaisesti! Kalle hoiti koordinoinnin ja ilmoitti muille, milloin heidän työpanostaan tarvitaan, Maria kiittelee.
Toinen kiitokset ansaitseva rakennusprojektin tukipilari oli vastaavana mestarina toiminut Oskar Björklöf. Hänet perhe löysi sattumalta, kun alkuperäinen vastaava mestari joutui perumaan tulonsa.
– Olin katsomassa lapsemme päiviäkotiesitystä ja avauduin tilanteestamme eräälle lapseni kaverin äidille. Hän sanoi heti, että tietää sopivan tyypin. Oskar on nimittäin hänen serkkunsa, Maria naurahtaa.
HUOLELLINEN SUUNNITTELU
Kun perhe lähti suunnittelemaan tulevaa kotiaan, huonejako oli jo selkeänä mielessä. Lapset haluttiin yläkertaan ja yhteiset tilat alas. Jokaiselle lapselle täytyi saada oma huone sekä kaikille yhteinen yläkerran oleskelutila ja kylpyhuone.
– Halusimme myös suuren olohuoneen ja keittiön, isot ikkunat sekä etelään päin olevan pihan, Maria listaa.
Suunnitteluprosessi eteni rauhallisesti, sillä tonttia ei oltukaan lohkottu etukäteen ja byrokratian rattaat pyörivät useamman kuukauden ajan. Tämä antoi kuitenkin oivasti aikaa kodin suunnittelulle, ja Teri-Talojen tekemiä piirustuksia viilattiin kymmenisen kertaa.
– Vielä melko valmiiseenkin versioon tehtiin muutoksia, kun kävin katsomassa Kallen edellistä rakennusprojektia ja totesin, että meidän olohuone-keittiömme on aivan liian pieni. Muutosten jälkeen saimme kymmenen neliötä lisää tilaa, Maria kertoo.
SELKEÄ TYÖNJAKO
Rakennuslupahakemukset perhe jätti helmikuussa 2016 ja päätös luvasta tuli toukokuun puolivälissä. Tontin puut kaadettiin toukokuun lopulla, ja kesäkuussa Gummerus alkoi tehdä perustuksia.
– Talofirma toi elementit heinäkuussa ja heidän asentajansa pystyttivät ne ja tekivät katon. Siitä eteenpäin projekti oli taas Kallen heiniä.
Wilfrid toimi Kallen apurina sen, mitä omilta töiltään ehti. Työnjako miesten välillä oli selkeä: Kalle jätti perheelle perjantaisin listan, jossa luki, mitä kaikkea rakennuksella voi viikonloppuna tehdä.
– Wilfrid teki kaikkea, mikä vie paljon aikaa. Hän kantoi rakennusmateriaaleja ja tarvikkeita, siivosi, hoiti maalaukset ja vei roskat kerran viikossa. Minä taas hoidin puhelinliikenteen eli vastasin Kallen soittoihin ja tein akuutit päätökset. Onneksi meillä on sama maku, Maria hymyilee.
ONNISTUNUT PROJEKTI
Perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa maaliskuussa ja kesän aikana myös piha-alueet viimeisteltiin kuntoon. Elämä omassa Teri-Talossa on ollut juuri sellaista, kuin Maria suunnitteluvaiheessa kuvitteli.
– Vain keittiön pomppusaranat vaihtaisin toisenlaisiin, sillä ne avautuvat vähän turhan herkästi ja ovat hieman hankalat lapsille, Maria tuumii.
Muuten uusi koti vastaa perheen toiveita ja nyt, kun pihakin on valmis, arki jatkuu levollisin mielin.
– Kallen ansiosta projektista jäi hyvä fiilis. Hän ratkaisi monta ongelmaa ja antoi kallisarvoisia neuvoja. Lisäksi Kalle rohkaisi meitä tekemään hyviä valintoja, kun mietimme, säästääkö tässä tai tuossa, Maria summaa.
MARIAN VINKIT OMAKOTITALON RAKENNUTTAJALLE
- Rakentaja ja vastaava mestari ovat tärkeimmät. Kun heidän yhteistyönsä toimii, monia asia sujuu helposti.
- Urakoitsijoita kannattaa ottaa mahdollisimman vähän. Silloin heitä on helppo koordinoida.
- Halvin vaihtoehto ei yleensä ole paras ratkaisu, vaan onnistuneimmat valinnat tehdään ääripäiden keskeltä.
- Omaa taloa suunniteltaessa kannattaa käydä katsomassa useita eri koteja. Niistä saa paljon arvokkaita vinkkejä muun muassa huonejakoon sekä säkösuunnitelmaan.
- Kuluvista osista, kuten lattiasta, ei kannata säästää.
Artikkeli ja kuvat: Suuri Talo Extra
Hae inspiraatiota
Miksi Teri-talo?
Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?
Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!