Nyt voi jo sanoa, että olemme hypänneet täysillä raksaperheen arkeen, kun miestä näkee lähinnä naulaliivit päällä, postilaatikkoon tipahtavat laskut ovat pääsääntöisesti kolmi – tai nelinumeroisia ja lauseet alkavat useimmiten sanoilla hoidatko, huolehditko, suunnittelitko ja soititko..

Raksa-arkihan tarkoittaa sitä, että lakataan yhteistuumin laskemasta sekä työtunteja, että niitä tunteja, jolloin toinen on yksin lasten kanssa kotona ja pyörittää perheen arkea. Tässä vaiheessa, kun talopaketti on vasta tulossa ja autotalliin tehdään runkovaiheen töitä, on selvää, että meillä minä olen se, joka on lasten kanssa kotona ja mies starttaa sitkeästi pakettiauton työpäivän jälkeen ja painelee raksalle.

autotalli, pystytys, kattotuoli
kattotuolien asennus, autotalli

Omalla kohdallamme on ilman muuta hyötyä siitä, että takana on jo yksi hyvin samaan malliin vedetty projekti, se tuo varmuutta ja luottamusta siihen, että tämä tiimi toimii. Keräsin tähän muutamia ajatuksia siitä, miten raksa-arki saadaan pyörimään mahdollisimman kivuttomasti, ainakin meidän kohdallamme:

 1. Älä laske työtunteja.
 2. Nauti pienistäkin saavutuksista! Meillä on tapana ihailla kutakin valmistuvaa pientäkin yksityiskohtaa yksissä tuumin. Uskokaa pois, oman autotallin runkotolpat näyttävät upeilta! 
 3. Älä vaadi itseltäsi liikoja. Raksavaiheessa on ihan ok, että et ehdi shoppailla uutta takkia koko talvena tai kampaajalla käynti siirtyy puolella vuodella.
 4. Raksa-aikakin on mahdollisten lapsiesi lapsuutta. Elämä ei siis ole pelkkää rakentamista raksa-aikanakaan. Se on myös läksyjä, leikkejä, luistelua, syntymäpäiviä ja iltasatuja. Sitä tavallista. Meillä ei raksailla sunnuntaisin. Ja väitän, että tämä oli parasta viime rakennusprojektissa ja tulee olemaan tässäkin.
 5. Vietä aikaa lasten kanssa raksalla. Meillä tämä toimi viimeksi (kun lapset olivat 6kk, 3v ja 4v) ja toimii taas. Uusi kotipaikka käy lasten kanssa tutuksi, pihalla leikit onnistuvat mainiosti ja tällä hetkellä ehdin itsekin toisinaan miehen avuksi laudanpäätä pitämään.
 6. Hanki kokonaan oma raksavaatetus lapsille, joka riisutaan auton oven edessä ikean kassiin ja kuskataan kotiin pesulle. (Tämä koskee vaihetta, kun kaikki, alleviivan kaikki paikat ovat täynnä kuravelliä.)
 7. Huumori. Muista huumori.
 8. Tee päätös ja pysy siinä. Joudut raksa-aikana tekemään monia isoja päätöksiä nopeasti. Tässä itselläni on välillä haasteita, lykkäisin mieluusti lopullisia päätöksiä vielä vähän.
 9. Tarkastele asennettasi. Olet rakentamassa omaa unelmaasi. Turhasta valittaminen on siis...turhaa. Omien unelmien eteen täytyy tehdä uhrauksia ja se on ihan ok.
 10. Hyväksy palautumisväsymys. Sitä on luvassa pitkin matkaa. Pienempinä annoksina, kun jokin osa-alue valmistuu ja todella se iskee päälle, kun muutat uuteen kotiin. Anna sille aikaa. Se helpottaa kyllä.
 11. Nauti matkasta, usko pois, raksa-aika on yksi niistä asioista, joita muistelet vanhana! Legendaarista aikaa.

Onko siellä muita, jotka ovat rakentaneet? Allekirjoitatko yhtäkään edellisistä? ;D

Reipasta pakkasviikkoa!

XXX Jenni

autotalli, runko

The post Rakentajan arkea appeared first on Talosanomat.

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa