Tumma puu ja leveät saunan lauteet kuuluvat nyt monien suomalaisten saunaunelmiin. Vaikka suomalaisissa saunoissa vallitsevat puun eri sävyt laidasta laitaan, tällä hetkellä valtaosa haluaa kodin tai mökin rentouttavimman tilan olevan tumman tunnelmallinen. Saunatrendit muuttuvat muita trendejä hitaammin, mutta tiettyjä suosikkeja on silti nähtävissä eri aikoina.

Tumma puu

Aikaisempi mustien saunojen trendi on väistynyt ja sen tilalle on saapunut luonnollinen tummasta puusta rakennettu sauna. Kaunis tumma puu on tunnelmallinen valinta kodin tai mökin saunaan, mutta sen lisäksi saunoissa nähdään kuitenkin paljon myös muita puun sävyjä sekä valkoista.

Leveät lauteet ja paneelit

Saunan lauteet ovat yksi saunan tärkeimmistä osista. Lauteet vaikuttavat paljon saunan ilmeeseen ja mukavuuteen. Vaikka suuri osa halajaa saunoihinsa nyt leveää laudetta, jakautuvat suomalaiset tämän trendin kohdalla kuitenkin kahtia ja myös kapeat lauteet ovat edelleen suosiossa. Laudemateriaaleja on nykyään saatavilla hyvin laaja valikoima, joista tämän hetken suosituimpia ovat lämpökäsitelty haapa ja tervaleppä.

Leveiden lauteiden lisäksi saunan seiniin halutaan nyt paneelia, joka luo tilaan rauhallista tunnelmaa. Panelointi on perinteisesti tehty vaakasuoraan, mutta nykyään suositaan myös pystypanelointia, joka tuo saunan seiniin ilmettä, jos lauteen selkänojat ovat vaakasuorassa.

Lasipinnat

Nyt on suosittua hakea saunaan lisää avaruutta lasipintojen avulla. Lasia voidaan käyttää saunan ovessa, tilanjakajana tai vaikkapa koko pesuhuoneen ja saunan välisessä seinässä. Lasipinnat tuovat tilaan kaivattua suuremman tilan tuntua varsinkin silloin, kun kyseessä on pieni omakotitalo tai kerrostaloasunto, jossa tilat ovat rajalliset.

Vinkkejä saunan suunnitteluun

Vaikka tumma puu on tällä hetkellä vallitsevin väritrendi saunoissa, voit oman mieltymyksesi mukaan valita valkoisen, mustan ja puun eri sävyjen välillä. Nykyään saunoihin on saatavilla paljon erilaisia kiukaita, lauteita, ovia, valaistusvaihtoehtoja ja materiaaleja.

Tärkeintä on hakea inspiraatiota ja ideoita saunaan etukäteen ja kartoittaa, mitkä ideat näyttävät kauniilta omaan silmään ja tuntuvat omimmilta. Kun on etukäteen päättänyt, millaiset värit, materiaalit ja kalusteet saunaansa haluaa, on paljon helpompaa lähteä toteuttamaan projektia.

Ennen saunan suunnittelua mieti ainakin seuraavia seikkoja:

1. Saunan koko
Montako saunojaa saunaan täytyy mahtua?
2. Lauteiden malli
Suora, L-malli, U-malli vai vastakkain istuttava laudemalli?
3. Millainen kiuas?
Kiukaan valintaan vaikuttaa saunan koko, kiukaan tyyppi ja ulkonäkö.
4. Saunan oven paikka
Saunan oven sijoittamiseen vaikuttavat suihku, pukuhuoneeseen vievä ovi sekä kiukaan sijainti.
5. Kiukaan paikka
Kiuas olisi hyvä sijoittaa aina niin, että saunoja näkee kiukaan. Kiukaan paikan tulee olla myös sellainen, että saunoja ei noustessaan tai laskeutuessaan polta itseään. Jos saunassa on lasiseinä, kiuas kannattaa sijoittaa sen läheisyyteen, jotta saunoja näkee kiukaan ja samalla lasiseinän läpi.
6. Valaistus
Yleensä saunaan halutaan tunnelmallinen valaistus. Saunan lämpötila ja kosteus asettavat valaisimille omia rajoitteitaan.
7. Turvallisuus
Turvallisuus on tärkeä osa viihtyisyyttä, joten varmista, että saunassasi lauteille nouseminen, oleskelu ja laskeutuminen on turvallista saunojalle.

Löydä saunainspiraatiota Teri-Talojen Pinterest-tililtä:
Inspiration: Sauna


Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa