Taloa hankittaessa on otettava huomioon monia asioita. On mietittävä ja selvitettävä millainen talo olisi itselle se sopivin vaihtoehto. Valintaan vaikuttavat useat eri tekijät. Esimerkiksi talouden ja tontin koko, mahdollisten lasten ikä ja lukumäärä, sijainti ja tietysti myös omat mieltymykset ovat tärkeitä asioita pohdittavaksi ennen lopullisen päätöksen syntymistä. Yksi suuri kysymys taloa valittaessa on, halutaanko taloon yksi vai kaksi kerrosta. Kummassakin on omat hyötynsä ja haittansa.

 

 

Aloitetaan tärkeimmästä, eli tontista. Tontti määrittää sen, millainen talo siihen voidaan rakentaa. Kerrosten lukumäärä, räystäskorkeus sekä katon muoto ovat yleensä jo etukäteen määritelty kaupunkien asemakaavassa tai kuntien haja-asutusalueilla rakennuskaavassa. Rakennusoikeus määrittelee kuinka ison talon kullekin tontille saa rakentaa. Tarkemmat tonttia koskevat rakentamisohjeet määrittelee rakennusjärjestys. Tontin hankintavaiheessa täytyy siis olla jo perillä siitä, minkälaisen talon haluaa rakentaa.

Ennen tontin hankkimista ovat siis kaikki mahdollisuudet vielä avoinna. Tässä vaiheessa asioihin pystyy vielä vaikuttamaan, joten on järkevää miettiä montako kerrosta taloon haluaa. Kaksikerroksisen talon valinta mahdollistaa toisen kerroksen ansiosta halvempia neliöitä, kun taas yksikerroksinen samat neliöt omaava talo vie tontilta huomattavasti suuremman tilan. Jos kyseessä on paljon huoneita taloonsa tarvitseva perhe, voivat yksikerroksisen talon ongelmana olla myös käytävämäiset rakenteet. Myöskään pihalle ei jää niin paljon tilaa. Toisaalta jos huoneita ei tarvita paljoa, mahdollistaa ainoastaan yksi kerros suuremman huonekorkeuden ja muutenkin avarammat tilat.

 

Yksi suurimmista ongelmista kaksikerroksisessa talossa ovat portaat. Ne vievät usein paljon tilaa sekä niiden sijoittaminen aiheuttaa päänvaivaa. Kannattaa myös miettiä millaiset portaat taloonsa haluaa. Avoportaikossa on se haittapuoli, että alakerran lämpö nousee helposti yläkertaan. Tämä aiheuttaa talvisin sen, että yläkerta on liian lämmin ja alakerta saattaa jäädä viileäksi. Jos perheessä on pieniä lapsia, voivat portaat olla myös turvallisuusriski. Toisaalta taas yläkerta on suuremmassa perheessä myös erittäin hyvä ratkaisu, koska jokaisella on tällöin parempi mahdollisuus omaan rauhaan. Jos makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa, on iltaisin mahdollista katsella televisiota tai seurustella normaaliin tapaan ja samanaikaisesti yläkerrassa pystyy nukkumaan ilman häiriöitä.

 

 

Jos talossa on ajatuksena asua mahdollisimman pitkään, on tällöin otettava huomioon asuntoon kohdistuvien tarpeiden muuttuminen ajan myötä. Vanhemmiten tai onnettomuuksien sattuessa esim. liikuntarajoitteisuus saattaa asettaa omat vaatimuksensa ja rajoituksensa talolle. Tällöin yksikerroksinen talo on järkevä ja helpommin remontoitavissa tarpeiden mukaan kuin haasteellisempi kaksikerroksinen talo. Jos kuitenkin kaksikerroksista taloa suunniteltaessa otetaan huomioon tämä seikka, voidaan kaikki arkipäivän toiminnot sijoittaa alakertaan. Esimerkiksi jos talon rakentamisen aikana taloudessa on kotona asuvia lapsia, voidaan heidän makuuhuoneensa sijoittaa yläkertaan. Tällöin lasten muuttaessa kotoa voivat vanhemmat keskittää asumisensa alakertaan.

 

Jos valinta yksi- ja kaksikerroksisen talon välillä tuntuu haastavalta, on myös mahdollista valita yksikerroksinen talo yläkertavarauksella. Tällaiseen ratkaisuun on mahdollista rakentaa yläkerta jälkikäteen. Jos hankintahetkellä ei ole tiedossa perheen tulevaa kokoa tai halutaan jossain vaiheessa alkaa vuokrata talon yläkertaa, on edullista ja helppoa rakentaa se jälkikäteen. Mahdollisessa myyntitilanteessa yläkertavaraus on myös myyntivaltti.

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Tilaa uutiskirje

Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Seuraa meitä somessa