Haastattelimme Susanne Björkmania, puutarhasuunnittelijaa Sundsin puutarhalta Pietarsaaressa, tietääksemme mitä asioita kannattaa ottaa huomioon puutarhan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Suunnitteluvaihe


On suositeltavaa alkaa ajatella tonttia ja tulevaa puutarhaa jo varhaisessa vaiheessa. Mielellään jo silloin kun maanrakennustyöt alkavat tontilla.

  1. Miltä tontti näyttää? Onko se tasainen vai kupera? Mitä tontista voidaan säilyttää puiden ja kivien osalta? Pidä mielessä, että voi olla mukavaa säilyttää luonnon puita tontilla. Säilytettävät puut täytyy suojata hyvin, sillä niiden juuret ulottuvat kauas ja koneet voivat vahingoittaa niitä. Jos maata täytyy nostaa, älä nosta maata puiden ympäriltä. Puut tuovat pihalle varjoja, mikä voi olla mukavaa lämpimässä Suomen kesässä. Kivet myös näyttävät luonnollisemmilta jos ne ovat olleet paikoillaan jo alunperin. Kiviä on myös mahdollista siirtää, mutta tällöin kannattaa kaivaa ne 20cm maan sisään, jotta ne näyttävät luonnollisemmilta. Kun tehdään maanrakennustöitä taloa varten, kannattaa pintamaa hyödyntää esimerkiksi nurmimattoon.
  2. Varaa osa talon budjetista puutarhan rakentamiseen. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että noin 10-20% talon kustannuksista olisi varattava puutarhaan.
  3. Millaisen puutarhan haluat? Luonnollinen, jokin erityinen tyyli, helppohoitoinen, hyödyllinen, moderni… Minkä tyylinen sopii taloon ja mitä mieltä itse olet? Jos et ole erityisen kiinnostunut puutarhan hoidosta, suunnitellaan puutarha sen mukaan. Helppohoitoisia kasveja ja robottiruohonleikkuri. Luonnon metsää säilytetään niin paljon kuin mahdollista. On aina hyvä ottaa apua vastaan puutarhasuunnittelijalta, koska silloin saa vinkkejä ja neuvoja omien ideoiden ja unelmien toteuttamiseen. Sundsin puutarhan suunnittelijat neuvovat mielellään ja tekevät puutarhasuunnitelmia. Sundsin puutarhalla on myös tarjolla mm. kasvipalveluita sekä ylläpitosopimuksia.
  4. Tarkista rakennuslupa, mitkä säännökset koskevat tonttia, esim. aita.

Millaista on puutarhasuunnittelijan työ?


Listat ja mahdolliset vierailut

Ensimmäiseksi Susanne pyytää asiakkaita listaamaan asiat, mitä puutarhaan halutaan. Sitten kannattaa miettiä puutarhan käytännöllisyyttä, tarvitaanko leikkikenttää lapsille, erilaiset terassit – mihin aikaan päivästä halutaan auringon paistavan siihen. Lisäksi asiakas listaa suosikkikasvit, värit ja asiat joita ei pihalleen halua. 

Puutarhasuunnitelman läpikäynti

Vierailun aikana tarkastelemme piirrustukset, kartat ja listat. Katsastetaan myös naapurin tontin piha ja tarkastellaan lähialuetta, jotta nähdään mitä siellä kasvaa. Kuiva mäntymetsä tai kostea kuusimetsä ovat hyvin erilaisia kasvualustoina. Katsotaan myös talon sijainti sään mukaan. Suunnittellaan ulkotilat. Kasvilajit – jos lähdet pois kesäisin, kannattaa valita kukkia, jotka kukkivat keväisin ja syksyisin. Oikeat kasvit oikeille paikoilleen. Sipulikasvit voivat täydentää kukkapenkkiä. Ruukut ovat myös trendikkäitä. Laatoitus, muuraus ja nurmikko täytyy myös suunnitella. Näköalat sisätiloista voidaan ottaa huomioon – mitä näet keittiön pöydän äärestä kun katsot ulos? Mietitään miltä puutarha näyttää talvisaikaan.

Asiakas saapuu puutarhakeskukseen

Vierailun jälkeen kun puutarha on suunniteltu ja luonnos valmis, saapuu asiakas puutarhakeskukseen. Puutarhan luonnos esitellään ja  tarkastellaan eri materiaaleja (laatat, muuraukset, kasvit, pintamateriaalit). Vierailun jälkeen suunnittelija tekee tarvittavat muutokset ja piirrustukset 1:100. Asiakas saa myös halutessaan huolto- ja istutusohjeet sekä kustannusarvion.

Mitä trendejä voidaan nähdä vuonna 2018?


  • Hyödyllisiä kasveja, joita voidaan käyttää myös koristekasveina
  • Rungolliset puut
  • Keskitytään lehtien ulkonäköön ja varjostukseen
  • Perennat ja koristekasvit
  • Rehevyys ja villiys
  • Lisää värejä puutarhaan

Hyödylliset kasvit

Viljelylaatikot ovat yleisiä. Ne on hyvä sijoittaa aurinkoiselle alueelle. Huvimaja tai kasvihuone koostuen ruukuista ja rungollisista puista sekä istuimista. Erilainen “huone” puutarhassa. Ajattele kattoa puiden muodossa, seinät, jotka koostuvat puskista ja kehystävästä pensasaidasta.

Helppohoitoinen

Robottiruohonleikkuri on hyvä sisällyttää suunnitelmiin jo heti alussa jos sellaisen haluaa. Käytävät voidaan esimerkiksi suunnitella sen mukaan. On olemassa valmiita perennamattoja, nurmimattoja, metsämattoja sekä valmiita pensasaitoja, jos et jaksa odottaa kasvamista.

Värit

Valkoinen, harmaa, roosa ja vaaleansininen ovat olleet muodissa jo pitkään. Enemmän värejä on hiipimässä takaisin. Hienon kukkapenkin saa lehdistä, vaikka ei pitäisi kukista. Kuunliljat, päiväliljat, kimikit ja keijunkukat, jotka näyttävät kauniilta myös silloin kun muut kukat kukkivat.

 

Viimeinen vinkki:

Mieti itseäsi – vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Kukaan ei voi sanoa ettei kukkapenkkisi ole hieno. Valitse kasveja joista itse pidät ja jotka näyttävät hyvältä.

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Tilaa uutiskirje

Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Seuraa meitä somessa