Talo, joka on yhtä komea vielä 37 vuoden jälkeen / Talo, joka on yhtä komea vielä 37 vuoden jälkeen

Uniikki koti: Talo, joka on yhtä komea vielä 37 vuoden jälkeen

Talo rakennettiin kauan ennen kuin inspiraatiokuvia löydettiin internetistä. Myöskään selattavia talokuvastoja ei ollut monia tarjolla. Stina kuitenkin tiesi mitä halusi, ja Tage pitää hänen tyylistään. Pari on asunut Teri-talossaan pian 40 vuotta ja he ovat onnellisia siitä, että päättivät aikoinaan sijoittaa laatuun.

Koti on avoin, valoisa ja harmoninen. Valon määrä on maksimoitu sekä keittiön että olohuoneen erkkeri-ikkunoiden avulla. Suurelta lasitetulta terassilta on upeat näkymät kauniiseen puutarhaan. Ehkä se on leuto kesätuuli, terassin laattalattia ja sillä seisovat kauniit ruukut, jotka tuovat mieleen eteläiset leveysasteet. Tuntuu kuin olisi Etelä-Euroopassa, mutta paikka on Teerijärvellä, Pohjanmaalla.

Kun rakensimme talon, patiot eivät olleet niin yleisiä, eivätkä varsinkaan laattalattiaiset terassit. Muistan, että täällä laattoja valamassa ollut rakennusmestari kysyi, että tuleeko siitä tanssilattia, sanoo Stina Kainberg ja nauraa.

Idea valkoisen talon julkisivun harmaista yksityiskohdista tuli tuttavalta, joka oli matkallaan nähnyt valkoisen talon, jossa oli harmaata ikkunoiden ja ovien ympärillä. Se oli melko epätavallinen valinta 1980-luvun alussa, josta tuli sittemmin erittäin suosittu.

Inspiraatio kerättiin työmatkoilla

Etelä-Eurooppalaisen tunnelman syy selviää pian. Stina Kainberg ja Tage Lundström ovat matkustaneet paljon työkseen, sillä Stina on työskennellyt vaate- ja tekstiilisuunnittelijana ja Tage vientipäällikkönä. Stina matkusti usein tekemään trenditutkimusta mm. Raskaan, Italiaan ja Espanjaan, ja käytti samalla tilaisuudet hyväkseen kerätäkseen inspiraatiota tulevaan taloon, jonka he aikoivat rakentaa vuonna 1983.

Tiesin, että talosta tulisi valkoinen ja että haluan siitä valoisan. Matkalla ollut tuttava mainitsi nähneensä hienon valkoisen puutalon, jossa oli harmaata ovien ja ikkunoiden ympärillä. Tiesin heti, että meidän pitäisi saada sellainen! Suunnittelimme talon yhdessä Teri-Talojen kanssa. Se oli helppoa, koska meillä oli selkeä kuva siitä, miltä halusimme sen näyttävän, Stina kertoo.

Valo on maksimoitu talossa erkkeri-ikkunoiden avulla sekä keittiössä että olohuoneessa. Tämä on konkreettinen esimerkki innovaatiosta aikana, jolloin suurin osa taloista rakennettiin edelleen suorakulmaisiksi laatikoiksi.

Hän huomauttaa, että on hyvä asua yhdessä muutaman vuoden ajan ennen yhteisen kodin rakentamista. Sen jälkeen alkaa olla hyvä käsitys siitä, miltä yhteinen elämä näyttää ja mitä halutaan ja tarvitaan uuteen kotiin.

Kun asuimme rivitalossa, minua ärsytti todella paljon, että Tage vei aina lautasensa olohuoneeseen ja söi television edessä. Siksi päätin, että uudessa talossa televisio tulisi sijoittaa niin, että hän voi katsella sitä ruokapöydästä, Stina sanoo ja nauraa.

Erillinen makuuhuoneen ja kylpyhuoneen vieressä oleva vaatehuone oli myös tärkeä, koska sekä Stinalla että Tagella on paljon vaatteita. Lisäksi pari halusi oven makuuhuoneesta suoraan terassille.

Keittiön ja olohuoneen välinen aukko sallii myös keittiössä hääräilevän osallistua keskusteluun vieraiden kanssa. Tavallinen ratkaisu nykyään, mutta ei 1980-luvulla, jolloin useimmat rakensivat keittiöt ja olohuoneet täysin erilleen.
Kun terassin lattiaa oli tarkoitus laajentaa, siirtymänä haluttiin käyttää mosaiikkireunusta. Valmiita mosaiikkilaattoja ei ollut ostettavissa, joten pariskunta osti eri sävyjä olevia laattoja, jotka halkaistiin pieniksi paloiksi ja asennettiin käsin.

Kylpyhuoneen alkuperäiset laatat

Sekä Stina että Tage arvostavat laatua ja valitsivat talonsa materiaalit huolella. On tietysti vaikea kuvitella, että samat pinnat kestäisivät jopa 40 vuotta, mutta juurikin näin on tapahtunut. Pari on edelleen erittäin tyytyväinen Teri-taloonsa, eikä suunnittele muuttavansa minnekkään.

Aiemmin rakentajilla oli aikaa tehdä työnsä kunnolla ja se on luultavasti yksi syy siihen, miksi talo on säilynyt niin hyvänä vuodesta toiseen. Kuvitelkaa, että kylpyhuoneessa on edelleen samat laatat kuin muuttaessamme taloon juhannuksena 1984, Stina kertoo.

Kylpyhuone on edelleen alkuperäisessä kunnossa. Laatat ovat alkuperäiset, jotka asennettiin vuonna 1984. Valoa haluttiin jokaiseen huoneeseen, jopa kylpyhuoneeseen.
Donna on pariskunnan neljäs labradorinnoutaja. Koiratalouksiin on erityisen tärkeää valita laadukkaita materiaaleja, jotka kestävät vuosia.

Joitain kunnostustöitä pari on joutunut vuosien varrella tekemään. Pohjoiseen ja etelään näyttävät ikkunat on vaihdettu ja koska talo seisoo kaltevalla tontilla, viemäröintityöt oli tehtävä muutama vuosi sitten. Sisällä tehtiin myös merkittävä pintojen kunnostus 15 vuotta sitten ja samalla keittiö uusittiin. Talon märkätilat ovat kuitenkin edelleen alkuperäisessä kunnossa. Kukaan ei puhunut ilmastoinnista 1980-luvun alussa, joten pari asensi sen jälkeenpäin. Myös terassin lasitus on tehty jälkikäteen.

Olemme uusineet tammiparketin muutaman kerran, koska koiran tassut raapivat sitä jatkuvasti. Meillä on aina ollut koira, minkä vuoksi on tärkeää, että koti on rakennettu kestävistä materiaaleista. Halpaa ja hyvää ei ole, sanoo Tage.

Valkoiseksi maalattu katto yhdessä ikkunoiden kanssa saa talon tuntumaan kirkkaalta ja tilavalta, vaikka katon korkeus onkin normaali.
Valkoinen ja erilaiset beigen sävyt toimivat kodin perusväreinä. Sisustus on vaalea mutta lämmin. Harmoninen kokonaisuus on rikottu jännittävillä yksityiskohdilla, kuten kasveilla, maalauksilla ja esineillä.

Koti täynnä tarinoita

Jos pari rakentaisi uudelleen, he investoisivat suurempaan kattokorkeuteen saadakseen enemmän tilaa. Kodinhoitohuoneet olivat harvinaisia 80-luvulla, mutta koiran takia he suunnittelivat pienen apukeittiön.

Kodinhoitohuone saisi mielellään olla suurempi. Mutta muuten olen edelleen tyytyväinen pohjaratkaisuun ja valintoihimme. Sisustuksessa on paljon valkoista ja harmaata, mutta tunnelma on lämmin. Se toimii hyvin myös tänä päivänä, Stina sanoo.

Sekä makuuhuoneesta että olohuoneesta on käynti suurelle lasitetulle terassille. Laattalattian mosaiikkiraja osoittaa alkuperäisten laattojen ulkorajan.
Koti täynnä historiaa. Vitriinikaapeissa ja hyllyillä seisoo kauniita laseja, maljakoita ja muita matkamuistoja elämän lukuisilta matkoilta.

Seinät on koristeltu maalauksilla ja vitriinikaapeilla, jotka ovat täynnä kauniita esineitä pariskunnan matkoilta. Talossa ovat läsnä lukemattomat muistot ja monet tarinat, mutta kodille ominaisesti myös ihana rauha.

Olemme ehtineet matkustaa tarpeeksi. Kaikella on aikansa. Nyt haluamme olla täällä ja nauttia kodista ja puutarhasta. Haluamme kattaa pöydän kauniisti ja kutsua vieraita syömään lasitetulle terassillemme. Puutarha ei tule koskaan valmiiksi, Stina sanoo.

Teri-talo kestää sukupolvien ajan

Monet kodit Teerijärvellä ovat Teri-Talojen tehtaalla valmistettuja elementtitaloja. Teri-Talot perustettiin vuonna 1974, minkä jälkeen olemme rakentaneet korkealaatuisia ja ajattomia taloja, jotka kestävät sukupolvien ajan. Jos kuljet Teerijärven ohi, voit nähdä matkalla useita Teri-taloja, joissa asutaan jo toisessa sukupolvessa.

Rakennamme taloja ylpeästi ammattitaidolla, emmekä tingi laadusta.

Lue lisää kestävän rakentamisen merkityksestä meille täältä!

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa