Moderni talo pääkaupunkiseudulla / Moderni talo pääkaupunkiseudulla

Uniikki koti: Moderni talo pääkaupunkiseudulla

Persoonallinen puutalo modernein maustein

Uudelle kodille annettiin muutamat reunaehdot: sen suunnittelussa piti hyödyntää valonkiertoa ja tilojen tuli joustaa perheen arjessa. Talon muotokieleksi halut­tiin modernilinjaista ja rakennusmateriaaliksi puuta. Pitkän selailun jälkeen löytyi Teri-Talot ja paikallinen talomyyjä Guy Kullman vakuutti lopullisesti pariskunnan. Ratkaisevana seikka­na oli, että talotehdas pystyi toimittamaan täysin yksilöllisesti suun­niteltuja puuelementtirunkoja.

Yksi suurimpia haasteita pääkaupunkiseudulle rakentamisessa on sopivan omakotitalotontin löytäminen. Tähän törmäsivät myös Liisa ja Hannu, kun he ryhtyivät etsimään lapsiperheel­leen uuden kodin paikkaa. Etsinnän päätteeksi löytyi vanha ja suurikokoinen puutarhatontti hyvien liikenneyhteyksien varrella, joka lohkottiin kahdeksi erilliseksi tontiksi.

– Tontin lohkominen ja rakennusluvan saaminen venyttivät alku­vaihetta yli kuusi kuukautta. Ostohetkellä paikalla sijaitsi vanha talo, joka purettiin heti alkajaisiksi. Tontilta jouduttiin räjäyttämään myös kalliota runsain mitoin, Hannu kertaa projektia.

Lohkotulla, 750 m2 tontilla oli rakennusoikeutta Liisan ja Hannun kodille 192 m2, mutta tontin muodon ja koon vuoksi sitä ei voitu ra­kentaa yhteen tasoon. Ja koska perhe halusi käyttää kaikki sallitut neliömäärät, päätettiin talo rakentaa kaksikerroksiseksi.

Malliksi arkkitehtoninen puutalo

Pariskunta etsi ideoita uuteen taloonsa. Talon muotokieleksi halut­tiin modernilinjaista ja rakennusmateriaaliksi puuta. Pitkän selailun jälkeen löytyi Teri-Talot ja paikallinen talomyyjä Guy Kullman vakuutti lopullisesti pariskunnan. Ratkaisevana seikka­na oli, että talotehdas pystyi toimittamaan täysin yksilöllisesti suun­niteltuja puuelementtirunkoja.

Pitkulaisen ja kapeahkon tontin muoto edellytti talon asettamis­ta koillinen-lounas suuntaan ja koska kotiin haluttiin mahdollisim­man paljon luonnonvaloa, alakerran olohuone ja muut yhteiset tilat ovat nimenomaan lounaan eli etupihan puolella. Neliöiltään alakertaa pienenpään yläkertaan sijoitettiin perheenjäsenten makuuhuoneet. Kaksikerroksisen talon ilme saatiin ulkoisesti toivottuun, moderniin tyyliin sopivaksi hyvinkin yksinkertaisilla ratkaisuilla. Kattomuo­tona on murrettu, melko lyhyträystäinen harjakatto. Ulkoseinäpanee­lien koko on keskimääräistä leveämpi ja ne on asetettu kokonaan vaa­kasuuntaisesti, kun yleisesti Suomessa käytetään ainakin osittaista pystyverhoilua. Lisäksi verhoilun valkoinen väri on saanut rinnalleen grafiitin harmaat yksityiskohdat: katon, räystään, rännit ja ikkunoi­den pellitykset. Kiinteiden ikkunoiden ulkokarmit ovat hyvin yksin­kertaiset ja ne on jätetty mahdollisimman kapeiksi. Tyylin viimeiste­lee talon eteen rakennettu, lasikaiteinen terassi, joka häivyttää sok­kelin korkeutta tehden talosta tasapainoisemman mittasuhteiltaan.

Tyyli korostuu sisustusratkaisuilla

Koti päätettiin tilata Teri-Taloilta vesikattovalmis-pakettina. Perhe myös kilpailutti, valitsi ja palkkasi itse muut urakoitsijat ra­kentamaan kodin loppuun.

– Myyjämme auttoi meitä sopivien urakoitsijoiden löytämisessä, ja se olikin yksi haasteellisimpia tehtäviä, Hannu muistaa.

Talo näyttää sisätiloiltaan hyvin linjakkaalta. Ikkuna-aukotukset ovat suuret ja olohuoneessa niitä on jopa kah­dessa kerroksessa. Tilat eivät kuitenkaan tunnu paljastavilta, sillä harkitussa arkkitehtuurissa ja talon sijoittamisessa tontille on huo­mioitu kaikki mahdollinen. Kyseinen tontti on nimittäin pienessä notkelmassa, olohuoneen puolen naapuritalo on viereisen rinteen päällä ja tontti kaartuu aavis­tuksen sisäänpäin muodostaen suojaisan kulman tielle päin. Lisäksi talo oli mahdollista sijoittaa niin perälle tonttia, että eteen jäi reilus­ti tilaa kahden auton autokatokselle, lämpimälle varastolle, terassil­le ja pienelle piha-alueelle. Runsaalla auringonvalolla on myös käänteinen puoli, huonetilat kuumenevat helposti liikaa.

Ikkunoihin asennettiin jo valmiiksi auringonsuojakalvo, mikä pi­tää liiallisen lämpösäteilyn kurissa. Lisäksi ikkunoissa on alaslasket­tavat auringonsuojaverhot, Hannu kertoo.

Koti on saatu kaiuttomaksi, vaikka tilat ovat avaria ja olohuoneen kohdalla huonekorkeus hipoo kuutta metriä. Sisätilat ovat hyvin ark­kitehtonisia, korkean tilan rinnalla on rohkeasti matalampi tila, jo­hon sijoitettu keittiö tuntuu hyvin intiimiltä.

Lisäksi rakentaminen on tehty niin huolellisesti, että tiloista on voi­tu jättää katto- ja ikkunalistat kokonaan pois.Unika hus Teri-Hus

– Kiinnitimme paljon huomiota sisustuksen tyyliin ja väreihin, ku­ten lattiamateriaaleihin, kiinteisiin kalusteisiin eli keittiöön ja säi­lytyskaapistoihin, äänentoistolaitteisiin, sekä olohuoneessa paraa­tipaikalla olevaan portaikkoon. Emme halunneet kokonaisuudesta liian valkoista, mutta toivoimme tekevämme siitä ilmavan ja valoisan.

Haasteellisin hankittava oli sopivien valaisimien löytäminen niin sisälle kuin ulos. Kriteereinä oli, että ne olisivat tehokkaat, mutta pie­net kooltaan. Valonlähteistä ei haluttu myöskään liian huomiota he­rättäviä. Lopulta parhaat löytyivät nettiä selailemalla ja kotiin asen­nettiin yleisvaloksi epäsuorat, seinäpintoja pitkin valaisevat LED-valaisimet. Olohuoneeseen tilattuja, näyttävämpiä kattovalaisimia ei ole vielä ehditty asentaa, sillä asennustyö vaatii todella korkeat tikkaat tai rakennustelineet.

– Olemme asuneet kodissa nyt jo kaksi vuotta. Kaikki on valmis­ta, on ollut jo pitkään, sillä tavoite oli muuttaa täysin valmiiseen ko­tiin. Autokatos-varastorakennus tehtiin muuttovuoden kesällä ja pi­hasuunnitelma sekä piharakentaminen seuraavana kesänä.

Tässä perheessä onkin oivallettu se tärkein: kodin rakentaminen on aina niin suuri sijoitus, että siitä kannattaa tehdä täysin oman nä­köinen niin rakenteeltaan kuin tyyliltään ja sisustukseltaankin. Vaik­ka se veisikin hiukan enemmän aikaa, on lopputulos juuri sitä, mis­tä unelmoitiin.

Artikkeli on julkaistu Talo Extrassa nro 2/18

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Tilaa uutiskirje

Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Seuraa meitä somessa