Uuden kodin pohjakuvaa pyörittelimme pitkään ja hartaasti. Viiden vuoden aikana ehti kertyä kokemusta siitä, mihin asioihin kannattaa panostaa ja missä tilaa toisaalta oli edellisessä kodissa liikaakin. Näiden kokemusten pohjalta syntyi uuden kotimme pohjapiirustus. Loistavana apuna meillä toimi lopputuloksen aikaansaamisessa Teri-Talon oma suunnittelija, joka kärsivällisesti piirsi kanssamme yhden jos toisenkin version kodistamme. Tämä on muuten tärkeä juttu, että kotia saa piirtää rauhassa moneen otteeseen, eikä tule tunnetta siitä, että suunnittelun pitäisi olla jo valmis!

Suunnittelu on kuitenkin tärkeimpiä osioita koko projektissa, ellei tärkein! 

PostScript

Eteinen on kodin käyntikortti, joka on mielestäni suomalaisissa kodeissa usein liian pieni ja käytävämäinen tila, johon ei aina ole sijoitettu edes ikkunoita. Halusimme panostaa eteiseen, jossa pukeminen ja riisuminen onnistuu vaivatta ja jossa toisaalta on myös luonnonvaloa runsaasti. Eteisestä pääsee oma perhe vaatteet riisumaan arkieteiseen, joka tällä kertaa on pyhitetty ainoastaan ulkovaatteiden säilytykseen, edellisen kodinhoitohuone-pukuhuone-kakkoseteinen-painajainen-sijaan! Kahta ulko-ovea en kuitenkaan halunnut vierekkäin, joten aika näyttää, miten tämä ratkaisu toimii.

Kakkoseteisessä on pyritty huomioimaan se, että kaappitilaa olisi ulkovaatteille riittävästi ja toisaalta iso allas helpottaa koiratalouden arkea. Ulkoseinälle on tarkoitus rakentaa hyllyjärjestelmä liukuovien taakse, ilman varsinaisia kaappien runkoja, näin tila saadaan mahdollismman tehokkaasti käyttöön. Halusin myös alakertaan pesukoneen, vaikka varsinainen pyykki pestään ylhäällä. Tämä kone on tarkoitettu sille ”tosi likaiselle” pyykille, jota jokaisessa lapsiperheessä tulee. Näitä meillä ovat kuravaatteet, likaantuneet ulkovaatteet ja  meidän tapauksessamme miehen ja lasten crossivaatteet jne.

Lasiseinä erottaa eteisen ja ruokailutilan toisistaan luontevasti, kuitenkin niin, että valo pääsee esteettä kulkemaan tiloissa. Aiemmin eteisestämme oli suora näkymä olohuoneesen, joka oli kyllä kaunis ensinäkymä, mutta aiheutti usein sydämentykytyksiä, kun ulko-ovelle ilmeistyi joku kesken makoisien päiväunien. Nyt näkymä on ruokailutilaan, jossa toivon mukaan emme ole päiväunilla, kun ulko-ovi käy!

Portaat halusimme tällä kertaa rauhoittaa omaan tilaansa niin, että ne eivät ole ensimmäisenä vastassa sisään astuttaessa. Nyt portaat jäävät niille rakennettuun erilliseen koloonsa. Ikkunan halusimme ehdottomasti portaiden taakse, jotta tilasta tulee valoisa.

Takka toimii samaan aikaan tilanjakajana ja toisaalta lämmitysteho on keskellä taloa erinomainen. Kuvasta poiketen takka tulee todennäköisesti olemaan vähän pidempi, mutta sen aika näyttää, milainen takasta tarkalleen ottaen tulee. Pohjatöissä tämä muutos kuitenkin otettiin huomioon. Tykkään, että tilat (ruokailu, keittiö, olohuone) on jollakin tapaa rauhoitettu omikseen, jolloin ehjän sisustuksen luominen on helpompaa.

Ikkunoita uudessa kodissa on runsaasti ja se jos joku sopii minulle, vaikkein ikkunanpesua rakastakaan. Kaikkea muuta ikkunoissa sitten rakastankin. Lattiaan asti ulottuvat ikkunat, tihennetyt ruudut ja ikkunoiden säännöllinen rytmitys ovat niitä ”silkkaa rakkautta”- juttuja tässä talossa.

Sitten kipuamme yläkertaan, jossa myös on paljon muutoksia edellisen kotimme pohjapiirustukseen nähden. Tällä kertaa typistimme aulan edellisestä vajaasta 30 neliöstä reiluun kymmeneen. Nyt tila on helppo sisustaa ja toisaalta on vähemmän ”ei kenenkän maata” (Lue: sotkettavaa tilaa, jossa kukaan ei kuitenkaan ole ollut leikkimässä kun kysytään). Tärkeä tilaa säästävä seikka uudessa kodissa ovat myös seinien sisään liukuvat väliovet, joiden avulla seinäpintaa vapautuu käyttöön hurjasti! Nämä liukuovet toteutetaan menetelmällä, jossa seinän sisään asennetaan kasetti, jonne liukuovi pääsee liukumaan. Yleisilme on siis siisti, eikä seiniin tule ollenkaan ulkopuolelle näkyviä kiskoja. Näistä kuulette varmasti tarkemmin, kun asennus on ajankohtainen!

PostScript

Yksi yläkerran makuuhuoneista on lasiseinän takana, jotta valo pääsee jälleen kulkemaan vapaammin. Yläkertaan sijoittuu aulan lisäksi siis neljä makuuhuonetta, vaatehuone, suihku ja kodinhoitohuone. Saunaa kotimme sisälle ei tule ollenkaan, vaan se tulee sijaitsemaan erillisessä rakennuksessa ulkona. Ne syyt, miksi kodinhoitohuone sijaitsee meidän tapauksessamme yläkerrassa ovat seuraavat: Kyllästyin kuskaamaan lakanoita ja vaatteita portaissa, kun niitä vietiin pesuun ja toisaalta taas takaisin kaappeihin. Toiseksi, toivon että vaateralli alakerrassa ylipäänsä vähenee (hajanaisia vaatekasoja, pesuun meneviä, puhtaita jne), kun sekä vaatteiden säilytys, että pesu tehdään ylhäällä. Tässä väliaikaisessa asunnossa olen jo päässyt kokeilemaan yläkerran kodinhoitohuonetta, ja vaikka täällä ei voi vaatteita säilyttää kodarissa pienen tilan vuoksi niin tykkään systeemistä kovasti! Uudessa kodissa kaikki lastenvaatteet onkin sitten tarkoitus säilyttää kodinhoitohuoneessa ja aikuisten vaatteet sitten vaatehuoneessa.

Pieni pukeutumistila ja suihku on sijoitettu kodarin yhteyteen siitä käytännön syystä, että toivon vaatteiden eksyvän helpommin pyykkikoriin, kun riisuminen tapahtuu korin vieressä.. Toivoahan aina saa! Ja me ajattelimme pärjätä yhdellä suihkulla, niin kuin tähänkin asti. Suihku on kuitenkin tila, joka on valtaosan ajasta tyhjillään, joten siihen emme halunneet uhrata ylimääräisiä neliöitä. Ulkosauna on sitten tarkoitettu siihen rauhalliseen ja rentouttavaan oleskeluun ja kylpemiseen.

Kuten huomaatte, meidänkin uusi kotimme rakentuu meidän omista tarpeistamme käsin. Uutta kotia suunnitellessa on tärkeää huomata, mitkä jutut sopivat itselle ja mitkä eivät! Se, että toinen kokee yläkerran kodinhoitohuoneen loistoratkaisuksi, ei suinkaan tarkoita, että se sopisi jollekin toiselle. Ja toisaalta, joku ei voisi kuvitellakaan elävänsä ilman sisäsaunaa. Kehotan lämpimästi olemaan rohkea ja tekemään kodin ratkaisut nimenomaan omista tarpeista käsin! Tässä olivat meidän suunnitelumme kulmakivet käytännön arjen kannalta, sisustuksellisista yksityiskohdista kirjoittelen teille sitten myöhemmin!

Ulkona on kirpakka pakkassää ja lasten loma on loppusuoralla, se tarkoittaa sitä, että itsekin palaan työn ääreen lähipäivinä! Loma on tehnyt tehtävänsä ja tuli kyllä niin tarpeeseen. Nyt voimia on kerätty tulevaan vuoteen, jossa takuulla haasteita riittää.

XXX Jenni

The post Ajatuksia uuden kotimme pohjaratkaisusta! appeared first on Talosanomat.

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa