Koti on parhaimmillaan omannäköinen paikka, jossa on mukava rentoutua hektisen arjen lomassa tai viettää aikaa rakkaiden ihmisten seurassa. Sisustus vaikuttaa suuresti kodin tunnelmaan ja viihtyvyyteen. Selvitimme, mitkä sisustustrendit ja suuntaukset ovat in vuonna 2020 ja kuinka oman kodin sisustukseen saa helposti ja edullisesti piristystä ja vaihtelua. Ammattilaisen näkökulmaa ja sisustusvinkkejä meille antoi Sanna Vennelä Luovo Designista.

Sanna on 36-vuotias kahden lapsen äiti, yhden tyypin vaimo ja yrittäjä. Sannan yritys Luovo Design tarjoaa asiakkailleen mm. sisustuskonsultointia ja -suunnittelua.

Enemmän värejä ja murrettuja sävyjä

Mustavalkoisuus ja harmaan sävyt ovat väistyneet ja sisustuksessa nähdään vuonna 2020 neutraalien sävyjen lisäksi enemmän värejä. Erilaiset murretun vihreän ja oranssin sävyt ovat nyt suosittuja. Tuloillaan ovat myös kirkkaammat väri, kuten hempeän keltainen.

Myös keittiössä mustavalkoisuus väistyy ja esimerkiksi kaapistojen osalta näkyy paljon puisia tai harmaan, vihreän ja beesin murretuilla sävyillä maalattuja kaapistoja. Pitkään hallinneiden vaaleiden puusävyjen rinnalle ovat nousemassa myös tummemmat puun sävyt.

Kaarevia muotoja

Kaarevat muodot näkyvät nyt vahvasti sisustuksessa. Niitä näkee niin sisustusesineissä kuten maljakoissa ja peileissä kuin myös isommissa huonekaluissa. Monissa uusissa sohva- ja nojatuolimalleissa on pyöristetty selkänojan malli. Sängynpäädyissä ja kaapeissa näkyy myös kaarevia muotoja ja pöydän jaloissa veistoksellisuutta ja pyöreitä muotoja. Kaaret ovat palaamassa myös arkkitehtuurisiin yksityiskohtiin, kuten ikkunoihin ja oviaukkoihin.

Luonnonmateriaalit kasvattavat suosiotaan edelleen

Luonnonmateriaalit näkyvät edelleen vahvasti sisustuksessa. Puuta käytetään huonekalujen lisäksi paljon seinäpinnoissa erilaisina panelointeina ja rimoituksina. Luonnonmateriaalit näkyvät seinäpinnoissa myös erilaisina kalkkimaali ja -laastitoteutuksina.

Keittiön kaapistoissa näkyy paljon puuta. Kylpyhuoneissa ja keittiöissä käytetään paljon suuria kivi-, betoni- ja terrazzopintoja jäljitteleviä laattoja sekä käsintehdyn oloisia lasitettuja laattoja erilaisilla ladonnoilla. Terrazzo ja kivimateriaalit näkyvät myös työtasoissa. Kylpyhuoneissa seiniä ja lattioita toteutetaan myös erilaisilla mikrosementti- ja hartsipinnoitteilla.

Rottinki on edelleen kovin suosittu materiaali huonekaluissa ja sisustusesineissä. Tekstiileissä myös luonnonkuidut, kuten pellava, puuvilla, hamppu, villa ja nahka jatkavat suosiotaan. Huonekaluissa näkyy muhkeita ja ylellisiä tekstuureja, kuten bukleeta ja samettia. Matoissa suositaan korkeanukkaisia tai solmittuja villa- ja puuvillamattoja sekä kiiltävämpipintaisia viskoosimattoja.

Tyypillistä sisustuksessa vuonna 2020

Seinäpinnoissa käytetään nyt paljon puuta esimerkiksi erilaisina seinä- ja kattorimoituksina toteutettuna. Mustakehyksisiä lasiseiniä käytetään kiinteiden väliseinien sijaan rajaamaan tiloja ja samankaltaisia elementtejä näkyy myös väliovissa ja suihkuseinissä. Viherkasveja käytetään sisustuksessa runsaasti ja myös kuivakukat ovat tehneet ison paluun sisustukseen. Erilaiset makrameet ja punotut seinätekstiilit näkyvät sisustuksessa sekä pehmeät tekstuurit sisustustyynyissä, matoissa ja huonekalujen verhoilussa.

Ekologisuus, kestävyys, kotimaisuus ja second hand

Luonnonmateriaalien suosio sisustuksessa jatkuu. Ihmiset välttävät kertakäyttösisustusta ja panostavat laadukkaisiin ja aikaa kestäviin materiaaleihin ja kalusteisiin. Myös kotimaisen muotoilun ja käsityön arvostus on taas nousussa. Yritykset hyödyntävät valmistuksessa ylijäämä- ja kierrätysmateriaaleja ja panostavat tuotteiden vastuulliseen valmistukseen. Sisustuksessa hyödynnetään paljon vintage ja second hand kalusteita ja esineitä. Second hand kaupantekoa varten onkin syntynyt useita uusia palveluja viime aikoina.

Sisustuksen helppo ja edullinen uudistaminen

Suomalaisissa kodeissa on usein kellertävä ja riittämätön valaistus eli pelkästään kodin valaistukseen panostamalla voi saada ison muutoksen aikaiseksi. Jo polttimoa vaihtamalla voidaan merkittävästi muuttaa kodin ilmettä ja tunnelmaa sekä vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Puhtaan valkoinen valo ei vääristä kodin värisävyjä ja päivänvaloa muistuttava valaistus parantaa jaksamista ja vireystilaa. Huomioi valaistuksessa muunneltavuus, hyödynnä esimerkiksi himmentimiä. Riittävän yleisvalaistuksen lisäksi on hyvä sijoitella kotiin tarpeeksi erillisiä pöytä-, lattia- ja seinävalaisimia, joiden avulla voidaan myös helposti muuttaa valaistusta ja tunnelmaa.

Tekstiileitä vaihtamalla on helppo uudistaa kodin sisustusta. Seinien maalaaminen on myös helppo ja edullinen tapa muuttaa huoneen tunnelmaa. Teetä valokuvia ja kehystä ne kauniisti seinälle. Tuo kotiin lisää eloa viherkasveilla ja leikkokukilla.

Muuta nykyisten huonekalujen sijoittelua ja vaihtele kaappien ja hyllyjen päällä olevia asetelmia. Kiertele kirpputoreja ja hanki kalusteita ja esineitä käytettynä. Keittiötä voi uudistaa esimerkiksi vaihtamalla vetimet tai kaappien ovet, uudistamalla työtasot tai välitilan. Yläkaappeja poistamalla saa tilaan lisää avaruutta.

Sisustus ja vuodenaikojen vaihtelu


– Omassa kodissani kausien ja juhlapyhien vaihtelu näkyy eniten kasveissa ja leikkokukissa. Juhlapyhien sisustus ja koristelu hoituu helposti kulloiseenkin sesonkiin sopivilla kukka-asetelmilla ja kransseilla sekä kynttilöiden ja satunnaisten koristeiden avulla. Kesää kohti lisään yrttejä keittiöön ja poimin heiniä ja muita kasveja ulkoa maljakkoon.


Muutamia tekstiilejä muuttamalla saa kodin ilmettä helposti muutettua vuodenaikojen mukaan. Syys- ja talviaikaan koristetyynyjen murretut tummemmat sävyt Sanna vaihtaa kevät- ja kesäaikaan keveämpiin, vaaleisiin pellavaisiin. Myös villaiset torkkuhuovat väistyvät ohuempien kankaiden tieltä. Sanna piristää ja tuo vaihtelua sisustukseen usein myös kaappien ja hyllyjen päällä olevia asetelmia muuttamalla.

Neuvoja uuden talon sisustajalle

Uuden talon suunnitteluun kannattaa varata kunnolla aikaa. Pinterestiä, Instagramia, blogeja ja sisustuslehtiä selaamalla löytää hyviä ideoita sisustukseen ja se myös helpottaa hahmottamaan mikä tyyli ja tunnelma miellyttää omaa silmää. Sen lisäksi miltä koti näyttää, on viisasta pohtia, miltä haluaa kotona tuntuvan. Minkälaiseen kotiin on kiva tulla, millaisessa kodissa on hyvä olla.


– Uutta taloa rakentaessa suosittelisin hyödyntämään sisustusalan ammattilaisen palveluja hyvissä ajoin suunnitteluvaiheessa. Ammattilaisen apuun nojaamalla säästät omaa aikaasi ja mahdollisesti myös rahaa. Vältyt virhehankinnoilta esimerkiksi pintamateriaalien suhteen, kokonaisuudesta saadaan yhtenäinen ja tilankäyttö sekä säilytysratkaisut saadaan optimoitua. Ainakin valaistus- ja sähkösuunnitteluun suosittelisin käyttämään ammattilaista, koska niiden muuttaminen jälkikäteen on haastavaa ja arvokasta.– Valaistuksen lisäksi kiinnittäisin huomiota toiminnallisuuteen. Kun tavaroilla on paikkansa, koti on helpompi pitää järjestyksessä ja arki helpottuu. Huomioi oman perheesi tavat ja tarpeet talon suunnittelussa. Vaativatko harrastusvälineet esimerkiksi paljon säilytystilaa, täytyykö rakkaalle perintöpianolle löytää paikka kodissa, haluatteko järjestää illallisia ison ruokapöydän äärellä, onko ruoanlaitto lähellä sydäntä tai haluatteko koko perheen voimin mahtua sohvalle viettämään leffailtaa?


Pintamateriaaleihin ja kiintokalusteisiin panostaminen on järkevää. Huonekaluja voi hankkia hiljalleen, mutta koko talon lattiaa tai kylpyhuoneen laattoja ei niin vaan uusita jos ne eivät hetken päästä olekaan mieluisat. Uudessakaan kodissa kaiken ei suinkaan tarvitse olla uutta. Uusien pintamateriaalien ja kalusteiden rinnalla muutama vanha kaluste ja esine tuo sisustukseen persoonallisuutta ja sielua.

Sannan vinkkilista sisustushankintoihin:

  • Älä juokse trendien perässä vaan sisusta oman näköinen ja aikaa kestävä koti. Poimi trendeistä omaan makuun ja kotiin sopivia mausteita. Mieti esimerkiksi näitä: kaarevat muodot, puupinnat, tekstuurit ja luonnonkuidut tekstiileissä, seinätekstiilit, rottinki, viherkasvit ja kuivakukat.
  • Pienilläkin muutoksilla saa tuotua kivaa vaihtelua sisustukseen. Kaikkea ei tarvitse laittaa kerralla uusiksi.
  • Suosi kotimaista designia ja suomessa valmistettuja tuotteita. Pyri tekemään kestäviä valintoja.
  • Mieti löytyisikö kaipaamaasi huonekalua tai esinettä second handina.

Tutustu Luovo Designiin http://www.luovo.fi/
Seuraa Luovo Designia Instagramissa
@luovodesign

Kuvat: Sanna Vennelä / Luovo Design

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa