Sopivan tontin löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Kunnista saa yleensä tietoa vapaista tonteista ja myynnissä saattaa olla myös yksityisten omistamia tontteja. Aina on kuitenkin tärkeää selvittää tontin käyttötarkoitus ja rakennusoikeus, sillä koko talon suunnittelu alkaa siitä, mitä tontille saa rakentaa.

Tontti määrittelee millainen talo on sille sopiva

Tontin käyttötarkoitus selviää kaupungeissa asemakaavasta ja kuntien haja-asutusalueilla rakennuskaavasta. Monelle voikin olla yllätys, että esimerkiksi kerrosten lukumäärä, räystäskorkeus ja katon muoto on etukäteen määritelty. Tietyillä alueilla jopa talon värin ja julkisivumateriaalien on sovittava yhteen alueen yleisilmeen kanssa. Rakennusoikeus määrittelee puolestaan miten ison talon kullekin tontille saa rakentaa ja rakennusjärjestys määrittelee tarkemmin tonttia koskevat rakentamisohjeet.

Taloa suunniteltaessa kannattaakin siis ehdottomasti ottaa lähtökohdaksi tontti, jolle talo aiotaan rakentaa. Rajoitusten lisäksi kannattaa hyödyntää tontin ominaisuuksia, kuten ilmansuuntia ja tontin muotoja. Ilmansuunnat ovat tärkeitä kun mietitään mm. terassien sijoittelua sekä muita ratkaisuja, joissa auringonvalolla on suuri merkitys. Kumpuilevalla tai rinteeseen sijoittuvalla tontilla voi tontin muotoja halutessaan hyödyntää mm. puolittain maan alle jäävänä kellarikerroksena.

Tontin maaperätutkimus kannattaa myös hyödyntää ja yhä useammin myös rakennusluvan myöntävä viranomainen sen vaatiikin. Tontin maaperätutkimus auttaa selvittämään jo hyvissä ajoin, millaisia maatöitä tontilla täytyy tehdä. Samalla vältytään myös yllätyksiltä, mikäli tontilla täytyykin ennen varsinaisten rakennustöiden aloittamista tehdä vaikkapa räjäytystöitä. Tutkimuksen avulla selvitetään myös millaiset perustukset tontilla vaaditaan.

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Seuraa meitä somessa