Millaiset ovat sisustustrendit 2018? Mitkä värit, muodot ja materiaalit ovat in? Kysyimme vinkkejä vuoden 2018 sisustukseen sisustussuunnittelija Elina Ristimaalta. Tekstistä löydät ideoita sisustuksen helppoon uudistamiseen sekä vinkkejä uuden talon rakentajalle.


1. Millaisten suuntausten voidaan nähdä hallitsevan sisustuksessa vuonna 2018?

Aikaisemmin on ollut selkeästi näkyvissä pelkistetty, neutraali ja musta-valko-harmaa -tyyli. Kyseinen tyyli on selvästi väistymässä ja tilalle ovat tulleet luonnonmateriaalit. Varsinkin puu, antiikki, taide sekä käden jälki ja asukkaan oma persoonallisuus saavat näkyä sisustuksessa vuonna 2018. Valkoisen värin ihannoinnin tilalle on tullut upeita syviä ja murrettuja värejä. Yksinkertaisuus ja harmonisuus ovat silti edelleen muodissa.

Kulutuskäyttäytymisessä on tapahtunut selkeä muutos. Sisustusostoksia mietitään tarkemmin kuin ennen ja usein kodin esineillä onkin jokin henkilökohtaisempi tarkoitus. Myös elämisen jäljet saavat näkyä kunhan esine vain miellyttää omaa silmää. Ihmiset antavat arvoa nykyään uniikeille tuotteille ja tuotteen tarina on tuotemerkkiä tärkeämpi argumentti. Kirpputoreilta hankitut käytetyt esineet ja 1900-luvun vintage ovat nyt muodikkaita.

Aikaisemmin vallinneen pelkistetyn tyylin korvaavat nyt erilaiset persoonalliset sisustusratkaisut, jolloin esimerkiksi erilaisilla esineillä luodaan sisustukseen runsauden tuntua. Selkeästi luontoa kuluttavien materiaalien käyttö on vähentynyt. Nyt esimerkiksi käytetään paljon puuta ja keramiikkaa, jotka kestävät hyvin aikaa ja kulutusta. Myös tekstiilien käyttö on lisääntynyt ja niiden avulla saadaan tilaan mukavasti väriä, eloa ja kodikkuutta. Tekstiileillä sisustaminen sopii monelle, koska niiden avulla voi vaihtaa kodin ilmettä helposti ja edullisesti.

Jokaisella on nykyään niin kiire arjessa että kodin merkitys tuntuu korostuneen entisestään. Ihmiset panostavat kodin sisustukseen ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Luonnonmateriaalit ja luonnollisuus antavat kiireen ja teknologiantäyteisen elämän keskellä mahdollisuuden koskettaa jotain luonnollista.

2. Millä tavoin suuntaukset näkyvät kotien sisustuksissa?

Värejä käytetään rohkeasti esim. tekstiileissä, seinämaalien ja tapettien väreissä, kuoseissa ja kuvioinneissa. Kuviot ja kuosit ovat joko geometrisia tai luonnosta haettuja aiheita esim. erilaiset kukat ja kasvit. Väreistä suosittuja ovat vahvat ja tummat sävyt; erityisesti vihreän ja sinisen sävyt. Myös upea terrakotta ja viininpunainen ovat olleet paljon esillä sisustuksessa. Tummempien sävyjen rinnalle ovat nousseet myös puuteriset ja pellavaiset sekä murretut harmaan ja ruskean maanläheiset sävyt. Näiden lisäksi rohkeita mintun ja vaaleanpunaisen yhdistelmiä näkee paljon. Itse olen pannut merkille, että sisustuksiin ja muotiin on tuotu rohkeasti vaikutteita 80- ja 90-luvuilta.

Ihmiset panostavat nyt taiteeseen, erilaisten esineiden lisäksi sisustusjulisteet ja valokuvakollaasit ovat todella suosittuja. Yksittäisiä tauluja näkee myös paljon nojaamassa seinää vasten lattialla tai tasoilla. Uuden, vanhan ja eri tyylilajien rohkea yhdistely on nyt muodikasta. Mitä persoonallisempi kokonaisuus, sitä mielenkiintoisempi sisustus. Nykyään osataan olla paljon rohkeampia ja sisustaa huumorilla. Jos tämän taidon osaa, se myös näkyy lopputuloksessa positiivisesti ja sen avulla sisustukseen saadaan toivottua kerroksellisuutta sekä runsautta.

Pintamateriaaleissa, varsinkin kylpyhuonetiloissa sekä lattiapinnoissa on rohkeasti käytetty marmoria. Suosituimmiksi marmorin väreiksi ovat nousseet valkoinen ja musta. Marmori tuo sisustukseen arvokkuutta ja ylellisyyttä sekä toimii upeasti yksityiskohtana erilaisissa sisustuksissa. Laatoissa erilaiset struktuurit sekä muodot ovat isossa roolissa. Niiden avulla saadaan tehtyä tilaan mielenkiintoisia tehosteita ja yksityiskohtia. Kuusikulmaiset laatat ja kalanruotoladonta on suosittua sisustuksen lisäksi myös esimerkiksi parketeissa. Terrazzolaatat ovat alkaneet nousta hyvin suosituksi laattamarkkinoilla.

Sisustusmateriaalina varsinkin kalusteisiin hieman yllättäen on tullut tänä vuonna rottinki. Rottinki on ihana ja luonnollinen materiaali ja sitä voidaan nähdä esimerkiksi erilaisissa tuoleissa, penkkien istuinosissa sekä kaappien etusarjoissa. Kaiva siis nyt vanhat rottinkiset kukkatelineet ja rahit varaston tai ullakon perukoilta!

Sisustuksessa eri metallien rohkea yhdistely on nyt mahdollista. Sen avulla sisustukseen saadaan lisää mielenkiintoisuutta. Suosittuja metalleja tällä hetkellä ovat messinki ja kulta, mutta myös tuttu ja turvallinen kromi on tulossa takaisin.

Villa-, puuvilla- ja pellavatekstiilit ovat edelleen suosittuja sisustustekstiileissä. Villamattoja näkee paljon lattioilla, puuvillaa ja pellavaa makuuhuoneen, keittiön tai kylpyhuoneen tekstiileissä. Villa on verhoilukankaanakin erittäin mainio ja kulutusta kestävä materiaali.

Yksi tämän hetken suosituimmista tekstiileistä on sametti, jota näkee mitä upeimmissa väreissä ja tekstuureissa. Itse olen kovasti ihastunut jopa vakosamettiin, joka toimii hyvin esimerkiksi nojatuolin verhoiluna. Samettia näkyy myös verhotekstiileissä sekä koristetyynyissä.

Kattauksissa yhdistellään eri astiasarjoja ja materiaaleja ja näin saadaan aikaan upeita kokonaisuuksia. Käsin tehdyt keraamiset astiat yhdistettynä pelkistettyyn astiasarjaan tuo kokonaisuuteen maanläheisyyttä ja lämpöä, tekemättä sitä kuitenkaan arkiseksi. Myös keraamiset kukkaruukut viherkasviasetelmissa tuovat sisustukseen mukavasti persoonallisuutta.

3. Vinkkejä, joiden avulla kodin sisustusta saisi helposti uudistettua?

Eloa ja väriä saa helposti muutamalla pienellä sisustusesineellä, viherkasvilla tai erilaisilla tyynyillä. Tällaiset ratkaisut on helppo vaihtaa uuteen ja ovat nimenomaan edullista sisustamista. Maalilla on myös helppo saada sisäpinnoille uutta ilmettä ja on myös melko edullinen vaihtoehto. Jo yhden seinän maalaamisella saa helposti piristystä sisustukseen. Jos maalaaminen ei innosta, yhteen seinään voi myös valita muuhun sisustukseen sopivan tehostetapetin.

Vanhojen kalusteiden tuunaaminen eri värein tai kaapin vetimien vaihto. Myös jo olemassa olevien huonekalujen uudelleenjärjestely voi tuoda kivaa vaihtelua sisustukseen. Kirpputoreilta tai antiikkitoreilta voit tehdä upeita löytöjä, joilla saadaan kotiin persoonallista uutta ilmettä. Myös jo aikaisemmin mainittu tekstiilien vaihto toimii aina!

Valaistuksella saa paljon muutosta aikaan. Usein pelkkä polttimon vaihto tehokkaampaan tai polttimon kelvin määrä isompaan voi tuoda valoa lähemmäs luonnonvaloa. Sisustusvaloilla saadaan tilaan helposti myös näyttävyyttä ja tunnelmaa. Monet pintamateriaalit näyttävät eri valaistuksessa ihan erilaisilta, joten pienellä valaistuksen tai valaisimen vaihdolla saadaan helposti sisustukseen erilaista tunnelmaa.

4. Onko olemassa mitään tiettyä asiaa tai sisustustavaraa, joka on tyypillinen vuonna 2017-2018?

Alla on listattu asioita, jotka olen selvästi havainnut juuri 2017-2018 vuoden tyypillisimmiksi trendeiksi:

– Eri värien, kuosien ja kuvioiden rohkea käyttö

– Luonnonmateriaalit

– Kalusteiden ja varsinkin eri tyylien ja värien rohkea yhdistely

– Viherkasvit ovat nyt erittäin suosittuja

– Eri metallien yhdistely

– Pientavaroista tehdyt erilaiset asetelmat

– Antiikki, taide sekä oma kädenjälki osana sisustusta

– Rottinki noussut uudelleen suosituksi materiaaliksi

– Sisustus saa olla persoonallinen ja herättää katsojassa ajatuksia/tunteita

– Sisustusostoksia mietitään selvästi tarkemmin

– Sisustusblogien määrä ja seuraaminen lisääntynyt entisestään. Ihmiset ovat hintatietoisia, tietoisempia materiaaleista ja niiden sopivuudesta eri käyttötarkoituksiin.

– Kodista on tullut entistä tärkeämpi

5. Onko sinulla antaa vinkkejä sisustukseen uuden talon rakentajalle? Kuinka paljon ihmiset yleensä seuraavat trendejä huonekalujen valinnassa ja sisustuksen suunnittelussa?

Tähän vastauksena voisi toimia sanonta “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Kiireellä ei tule kuin sutta ja sekundaa. Anna siis itsellesi kunnolla aikaa tehdä päätöksiä sisustukseen ja rakenteellisiin ratkaisuihin liittyen, jotta myöhemmin ei tarvitse katua. Heti alusta alkaen on kuitenkin tärkeää ottaa positiivinen asenne ja valmistautua siihen, että projektissa voi tulla vastoinkäymisiä (yleensä tulee), mutta ne saadaan kyllä ratkaistua tavalla tai toisella. Myös kompromisseja täytyy pystyä tekemään.

Älä ota turhan tiukkaa pipoa päähäsi kun aloitat sisustustyöt. Tämä näkyy monesti lopputuloksessa ja yleensä negatiivisesti. Hyvällä mielellä ja asenteella sekä pieni huumori mukana sisustamisessa ei ole koskaan tuonut lopputulokseen mitään huonoa.

Jos epäilet, että sisustuksen, värimaailman ja materiaalien valinnoissa saattaa tulla eteen “itkupotkuraivareita”, niin suosittelen ottamaan projektiin avuksi rakennus- ja sisustusalan ammattilaisia. Heillä pystyvät ratkaisemaan monet ongelmakohdat helpommin projektin edetessä.Yleensä ammattilaisten apua hyödyntämällä säästää paljon aikaa ja rahaa, heidän palkkionsa on nimittäin vain pieni osa koko rakennuskokonaisuutta.

Blogeista, lehdistä, tv-ohjelmista, Pinterestistä ja Instagramista saa paljon ideoita ja vinkkejä sisustukseen. On hienoa, että sisustustrendejä seurataan ja halutaan kodeista nykyaikaisia, toimivia ja viihtyisiä, mutta ennen kaikkea kodin pitäisi näyttää omalta ja siellä tulisi viihtyä hyvin. Toivon, että blogien ja trendien liiallinen seuraaminen ja kopioiminen ei vie ihmisten omaa persoonallisuutta ja uniikkiuutta heidän sisustuksistaan, ettei ostettaisi sisustustavaraa vain sen hetken trendien mukaan.

Sisustusta uusiessa kaikkea vanhaa ei kannata heittää menemään, koska trendit kiertävät ja nyt vanhanaikaisilta tuntuvat tavarat voivat jonkin ajan kuluttua olla taas muodikkaita. Omasta mielestäni on ihanaa päästä koteihin, joissa on esineitä ja kalusteita, jotka puhuvat menneiden aikojen tarinoita ja muistoja. Sellainen on minusta paljon mielenkiintoisempaa kuin koti, jossa kaikki on uutta ja sen hetken trendien mukaista.

“Tärkein asia sisustuksessa on, että itse viihdyt omassa kodissasi ja olet tyytyväinen sen sisustukseen.”

Elina Ristimaa

Sisustus Room2

elina.ristimaa@room2.fi

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Tilaa uutiskirje

Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Seuraa meitä somessa