Talon pohjapiirros - näin onnistut!

Oletko siinä vaiheessa rakennusprosessia, että sinulla on tontti ja tiedät minkä tyyppisen talon aiot rakentaa? Jos olet, on aika aloittaa talon pohjapiirroksen eli pohjapiirustuksen sekä talon pohjaratkaisun suunnittelu. Tämä on yksi rakennusprosessin mielenkiintoisimmista ja haastavimmista vaiheista. Tutki ensin rauhassa eri talotoimittajien tarjoamia valmiita pohjapiirroksia. Kun löydät suosikkisi, voit muokata sitä omien mieltymystesi ja perheesi tarpeiden mukaiseksi. Taloesittelyissä ja messuilla pääset kokemaan, miltä erilaiset pohjapiirrokset tuntuvat todellisuudessa. Kokemusten ja perusteellisen perehtymisen pohjalta on paljon helpompaa laatia omalle unelmien kodille sopiva pohjaratkaisu.

 

 

 

 

Ero talon pohjapiirroksen ja pohjaratkaisun välillä

Talon pohjapiirros on käytännössä kartta talon pohjaratkaisusta. Piirros osoittaa, kuinka suunnitelma on jaettu eri huoneisiin ja tiloihin, mitä toimintoja eri huoneissa on ja kuinka paljon neliömetrejä mikäkin vie. Lisäksi pohjapiirroksesta näkee missä ovet ja ikkunat sijaitsevat, kuinka kerrosuunnittelma rakentuu ja mihin kodinkoneet ja putkistot asennetaan. Talon pohjapiirustus piirretään yleensä asteikolla 1:100.

Talon pohjaratkaisusta puhuessamme taas tarkoitetamme sitä, kuinka asuintilat on jaettu huoneisiin ja tiloihin, joissa on kantavat seinät tai väliseinät. Suljetun pohjaratkaisun talossa on enemmän väliseiniä ja pienempiä huoneita. Avoimen pohjaratkaisun kodissa puolestaan on vähemmän väliseiniä, jolloin avointa tilaa on enemmän. Nykyään on hyvin yleistä jättää keittiön ja olohuoneen välinen seinä pois.

 

 

 

Vinkkejä talon pohjapiirroksen tekemiseen

 

1. Selvitä, mikä miellyttää silmääsi

Ole tarkkaavainen kun vierailet muissa kodeissa. Mikä kattokorkeus sopisi sinun kotiisi? Millaisesta keittiöstä pidät ja mitkä materiaalit sopivat tyyliisi? Näetkö eteisissä tai kodinhoitohuoneissa fiksuja ratkaisuja, jotka ehdottomasti haluat uuteen kotiisi? Kerää kaikki ideat kansioon, johon voit palata myöhemmin. Monet hyvät ideat saattavat helposti unohtua, koska talon pohjapiirustuksen suunnitteluun liittyy niin paljon huomioitavia asioita.

 

 

2. Tee lista ominaisuuksista joita tarvitset

Kotona on oltava tilaa nukkumiseen, rentoutumiseen, ruoanlaittoon, kotitöihin ja ehkä myös työskentelyyn sekä juhlien järjestämiseen. Tee lista siitä, mitä kotona tapahtuu mihinkin aikaan päivästä. Onko olohuone luonnollinen kokoontumispaikka vai vietättekö aikaa yleensä keittiössä? Mieti, mitkä huoneet tuntuvat tärkeiltä perheellesi ja anna niille tarpeeksi tilaa pohjapiirroksessa.

 

3. Muista, että elämäntilanne voi muuttua

Luonnollisesti sinun täytyy suunnitella talon pohjapiirustus oman ja perheesi nykyisen elämäntilanteen mukaan. Muista kuitenkin, että tarpeet voivat muuttua ajan myötä. Jos elät juuri nyt kiireistä pikkulapsiaikaa, voi olla vaikeaa kuvitella, että lapset kasvavat ja jonain päivänä muuttavat pois. Toimiiko talon pohjapiirros vielä silloinkin, kun talossa asuu enää kaksi aikuista? Onko talossa tilaa kutsua lapset ja lastenlapset päivälliselle, kun sen aika koittaa?

 

4. Ota ympäristö huomioon

Tutki, kuinka auringonvalo liikkuu tontilla päivän mittaan ja mieti, milloin haluat valon pääsevän sisään eri huoneista. Ota huomioon myös naapureiden näkyvyys ja mahdollinen liikenteen melu läheiseltä kadulta. Vahva katuvalaistus voi myös olla häiritsevää, varsinkin jos se sijaitsee aivan makuuhuoneen ikkunan ulkopuolella. Onko muita huomioitavia asioita, jotka voivat vaikuttaa viihtyisyyteen alueella, jonne rakennat taloa?

 

5. Valitse käytännöllisiä ratkaisuja

Kuvittele, kuinka sinä ja muut perheenjäsenet liikutte talossa päivän aikana. Onko olemassa ratkaisuja, jotka voivat helpottaa jokapäiväistä elämäänne? Kuinka esimerkiksi pyykkihuolto on suunniteltu? Pesetkö vaatteet yhdessä paikassa, ripustat pyykit toiseen huoneeseen ja niiden kuivuttua kuljetat puhtaat vaatteet toisen kerroksen makuuhuoneisiin? Kuulostaa työläältä, eikö vain? Kuinka pitkä matka ruokakasseja täytyy kantaa etuovelta jääkaapille? Onko eteisessä tilaa lisätä sopivalle korkeudelle naulakoita, joihin lapset voivat ripustaa päällysvaatteensa? Jos onnistut suunnittelemaan talon pohjapiirroksen niin, että se todella toimii käytännössä, tulet todennäköisesti viihtymään uudessa kodissasi pitkään.

 

6. Talon pohjaratkaisun suunnittelu – miettimisen arvoisia seikkoja

Oletko yksi niistä, jotka haaveilevat avoimesta pohjaratkaisusta? Avoin pohjaratkaisu luo kotiin avaruuden tuntua ja runsaasti yhteistä tilaa, mutta se tuo mukanaan myös tiettyjä haasteita, joita voi olla hyvä ajatella etukäteen. Avoimissa pohjaratkaisuissa säilytystilasta tulee usein ongelma. Kun väliseinät puuttuvat, on myös kirjahyllyjen ja vaatekaappien paikkoja rajoitetusti. Voi olla hyvä suunnitella ikkunat ja ovet niin, että makuuhuoneissa on tilaa hyllyille ja kaapeille.

Koko perheen isot yhteiset tilat ovat tietysti mukavia, mutta rauhallisille ja yksityisille tiloille saattaa silti olla tarvetta. Vaihtoehtoisesti voit suunnitella erillisen olohuoneen, jonka oven voi sulkea kun lapset katsovat elokuvaa, jolloin he eivät häiritse aikuisten ruokapöytäkeskusteluja.

 

 

7. Piirrä talon pohjapiirustus mittakaavassa

Jos haluat piirtää talon pohjapiirroksen itse mittakaavassa niin, että mittasuhteet ovat oikeat, voit käyttää apunasi ruutupaperia. Päätä, että yksi ruutu on puoli metriä. Ulko-oven tulisi olla kahden ruudun levyinen, sillä se on metrin leveä. Kun piirrät talon ulkomittoja, muista että ulkoseinä on vähintään 300 mm, väliseinä 100 mm ja kantavat seinät 150 mm paksuja. Tällä tavalla voit luoda realistisen luonnoksen talosta.

Onneksi sinun ei ole pakko aloittaa talon pohjapiirroksen piirtämistä täysin alusta. Voit nimittäin hyödyntää valmista pohjapiirrosta ja muokata sitä omien toiveidesi mukaan. Sivuillamme voit selata valmiiden talomallien pohjapiirroksia julkisivukuvien sijaan. Näin saatat keksiä vaihtoehtoisia pohjaratkaisuja tulevalle kodillesi. Valitse kerrosten ja huoneiden lukumäärä sekä talon koko, niin saat eteesi listan tarpeitasi vastaavia pohjapiirroksia. Valitse suosikkisi ja käytä sitä pohjana kun alat suunnitella talon pohjapiirrosta.

 

 

8. Jatka talon pohjapiirroksen suunnittelua asiantuntijan kanssa

Viimeistele talon pohjapiirustus yhdessä talosuunnittelijan kanssa. Jos päätät valita talotoimittajan, jolta löytyy omat talosuunnittelijat ja rakentajat, voit jo varhaisessa vaiheessa saada apua talon pohjaratkaisun suunnitteluun. Näin varmistat, että kodista tulee täydellinen juuri sinulle ja perheellesi.

 

 

Yksikään unelma ei ole liian suuri toteutettavaksi

Me Teri-Taloilla olemme erikoistuneet luomaan uniikkeja ratkaisuja asiakkaidemme toiveiden pohjalta. Yhtenä hyvänä esimerkkinä tästä voidaan mainita CLT-levyjä sisältävät kombo-elementtimme. Kun kävi ilmi, että yhä useammat asiakkaat olivat kiinnostuneita massiivipuupunnoista, loimme kombo-elementit, jotka on mahdollista yhdistää helposti perinteisiin runkoelementteihimme. Kombo-elementtien avulla pystymme rakentamaan juuri asiakkaan tai arkkitehdin suunnitelmien mukaan.

Suunnitteletpa sitten talosi itse tai palkkaat arkkitehdin avuksesi, on Teri-Talot loistava yhteistyökumppani projektiin. Kun tiedät mihin rakennat ja mitä tontillesi voi rakentaa, voimme jatkaa suunnittelua yhdessä. Aloita varaamalla ilmainen suunnittelupalaveri kanssamme, jossa keskustelemme yhdessä tulevan talosi pohjapiirroksesta. Ota oma luonnoksesi rohkeasti mukaan tapaamiseen! Teri-Talot on luotettava ja joustava talotoimittaja, joka tukee sinua koko talonrakennusprojektin alusta loppuun asti.

Talon pohjapiirros - Teri-Talot

MITEN VOIMME AUTTAA SINUA?

Kun tiedät minne rakennat ja mitä sinne saa rakentaa, voimme jatkaa suunnittelua yhdessä. Varaa aika ilmaiseen suunnittelutapaamiseen sinulle sopivimmalla teemalla. Me Teri-Taloilla tuemme sinua talon valmistumiseen asti.

Varaa aika

Hae inspiraatiota

Miksi Teri-talo?

Haluatko tarjouksen tai lisätietoja?

Katso mistä löytyy lähin edustajamme ja kysy lisää!

Tilaa uutiskirje

Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Seuraa meitä somessa